CEKOR: Korist će premašiti troškove

Direktorka CEKOR Nataša Đereg kaže da će ekonomska korist biti oko 2,4 puta veća od troškova usklađivanja ekoloških standarda sa propisima Evropske unije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.07.2014.

17:21

Default images

"To je dobar pokazatelj da životnu sredinu treba da posmatramo kao poslovnu mogućnost otvaranja "zelenih radnih mesta", a ne kao trošak", rekla je Đereg Tanjugu, podsetivši da Srbija do 2030. godine u tu oblast treba da uloži 10,6 milijardi evra.

Ona smatra da ekologija u Srbiji nije dovoljno integrisana u druge sektore.

"Zato bi Srbija morala da se pozabaviti ekonomskim instrumentima finansiranja zaštite životne sredine kroz sektorsko usklađivanje", rekla je Đereg, napomenuvši da su procene o ekonomskoj koristi iznete u Nacionalnoj strategiji za aproksimaciju u oblasti životne sredine usvojenoj oktobra 2011. godine.

Ona je naglasila da je urgentno da se poboljša monitoring i izveštavanje o emisijama CO2 i drugih zagađujućih materija i gasova.

Dodala je da je oblast otpada i prečišćavanja otpadnih voda Evropska komisija prepoznala kao sektore koji imaju najviše problema i zahtevaju najveće investicije. Takođe, imamo problem sa neusklađenošću planskih dokumenata, a strategije su velikim delom direktno pod uticajem industrijskog lobija, kazala je đereg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: