Zakon o radu ipak još na čekanju

Predlog Zakona o radu ove nedelje ipak neće biti prosleđen u skupštinsku proceduru kako je najavljeno, saznaje RTS.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Utorak, 01.07.2014.

11:37

Default images

Naime, sednicu Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj bi se sindikati i poslodavci izjasnili o predloženim izmenama, predsednik tog saveta Branislav Čanak zakazaće za petak, 12. jul.

Čanak kaže da je na jutrošnjem sastanku sindikata sa premijerom i ministrom rada dogovoreno da se preciziraju odredbe o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i da će zbog dorade tih članova u izradu Zakona o radu narednih dana biti uključena još dva ministra pravde i trgovine Nikola Selaković i Rasim Ljajić.

Sindikati su predložili i da se, u međuvremenu, organizuje javna rasprava o zakonu kako bi se ispoštovala procedura.

Čanak je Tanjugu, posle sastanka sa premijerom, rekao da je dogovoreno da dva ministra sve primedbe i predloge "upakuju u pravnu formu", kako bi bili razmatrani na toj sednici.

Na sastanku sa premijerom, koji je trajao pola sata, Čanak kaže da su on i lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović još jednom predočili da bi bilo loše ukinuti prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, jer time ne bi preterano bolje bilo "biznis zajednici", a sindikati bi, tvrdi, izgubili mnogo.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razjašnjeno koje bi bile posledice po sindikate, a koji benefiti za poslodavce usled ukidanja proširenog dejstva kolektivnih ugovora.

"Ukidanjem proširenog dejstva kolektivnih ugovora ukinulo bi se i kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog", rekao je Čanak, dodajući da bi se tako pravio veliki lom, a da ne bi bilo nikakve vajde.

"Ako se oko toga dogovorimo sve ostalo rešavaćemo u hodu", rekao je Čanak, navodeći da bi od velike koristi moglo da bude održavanje javne rasprave koja bi trajala nekoliko dana.

Sastanku je premijera sa sindikalcima prisustvovao je i ministar rada Aleksandar Vulin.

On je pre dva dana izjavio da će novi zakon o radu biti donet do polovine jula i da očekuje da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana što pre, "kako bismo sa sindikatima i poslodavcima poslednji put suočili suprotstavljene argumente i doneli konačnu odluku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: