CEKOR: Da Vlada razgovora sa EBRD

Centar za ekologiju i održivi razvoj zatražio je da Vlada pre održavanja Donatorske konferencije za pomoć Srbiji od posledica poplava, održi sastanak sa EBRD.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2014.

19:17

Default images

Na sasanku bi bilo reči o pitanjima vezanim za dugove i kredite koje je ta banka odobrila Rudarskom basenu Kolubara.

CEKOR je, kako se podseća u saopštenju tog Centra, pozvao EBRD da otpiše dugove EPS-u, koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena Kolubara.

"Ukoliko je to zbog politike ili političkog stava EBRD nemoguće", CEKOR je pozvao EBRD da ta sredstva transformiše u fond za održivo raseljavanje Vreoca i ostalih naselja koja su pod uticajem kolubarskih operacija.

Tim novcem, bi se, kako se navodi, obezbedila pravovremena priprema terena za razvoj ostalih lignitnih polja, sada kada je Tamnava - Zapadno polje potopljena.

CEKOR ističe da je, posle dve sedmice čekanja, dobio odgovor od EBRD-a u kome se navodi da ta banka ne planira predloženu transformaciju kredita u ovakav fond, istovremeno, kako se ističe u saopštenju,"potpuno ignorišući zahtev CEKOR-a da se otpiše dug koji se odnosi na nabavku rudarske mehanizacije za polje Tamnava- Zapad".

EBRD u odgovoru dodaje da će sa ostalim finansijskim institucijama "nastaviti da pomaže EPS u rekonstrukciji i uspostavljanju tržišnog okruženja i regulative koji će pomoći energetsku efikasnost i niskougljenične investicije i rad u skladu sa EU ekološkim standardima".

"Ovakvim odgovorom, na predloge CEKOR-a, EBRD je pokazala da nije zainteresovana da otpuštanjem kredita pokaže da je svesna dela odgovornosti za situaciju koja je nastala posle katastrofalnih poplava i da, nažalost, nije spremna da reaguje suštinskim koracima da bi EPS stvarno krenula u pravcu ciljeva koje je EBRD iskazala u svom odgovoru", navodi se u saopštenju. Jasno je, kako se napominje, da EPS kredite neće moći da vraća iz rezultata upotrebe opreme koja je pritom nabavljena.

Jasno je, isto tako, da EPS neće po ovom osnovu ostvariti dobit koju bi mogla uplatiti Republici Srbiji i da će kredit će morati da vrate građani Srbije, ili iz poreza ili kroz uvećanu cenu struje, a za toliko će biti manje sredstava za obnovu posle poplava i zaštitu zdravlja građana koje je narušeno kopanjem i spaljivanjem lignit, dodaje se u saopštenju.

"Samo se po sebi nameće pitanje da li EBRD pomaže Srbiji ili je tu samo da dobro naplati kredite? Smatramo da bi bilo neophodno da Skupština Srbije ovim povodom otvori raspravu i donese odgovarajući zaključak kojim bi naložila Vladi Srbije da sa EBRD razmotri novonastalu situaciju i predloži Skupštini rešenje koje će biti u javnom interesu građana Srbije", ističe se u saopštenju i dodaje da je sada pravo vreme za to, kada se obavljaju pripreme za donatorsku konferenciju za Srbiju koja će biti u Briselu 16. jula.

CEKOR ističe da je svojevremeno imao uvid u procenu uticaja na životnu sredinu kopa Tamnava -Zapadno polje, iz koje se može videti da je rizik poplava od reke Kladnice , koja je bila izmeštena radi razvoja kopa i njenih pritoka i izmeštanja toka reke Kolubare bio ili morao biti poznat. Taj rizik, međutim, nije izučen, niti detaljno predstavljen Skupštini Srbije i bankama partnerima u vreme kada su krediti odobravani i kada je Skupština Srbije dala za njih garanciju države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: