Uskoro novi modeli privatizacije

Pomoćnik ministra finansija Nenad Mijajlović kaže da će se najkasnije dva meseca po donošenju zakona o privatizaciji, biti poznat model privatizacije za firme.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

15:31

Default images

Na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o privatizaciji on je u Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu naveo da u Agenciji za privatizaciju sada postoje 584 subjekta privatizacije, među kojima je 161 preduzeće u restrukturiranju.

U tim preduzećima je 100.000 radnika, a imovina je vredna milijarde, rekao je Mijajlović.

Najavio da će posle usvajanja novog zakona o privatizaciji biti upućen javni poziv zainteresovanim investorima za preduzeća koja još nisu privatizovana i da će se njihovi iskazi prikupljati u roku od 30 dana. Mijajlović je naveo da će po isteku tog roka svi subjekti privatizacije morati da u svojim "ličnim kartama" ažuriraju procene vrednosti kapitala na dan 31. decembra 2013. godine.

"Na bazi te procene, iskazanog interesovanja investitora, strateškog značaja subjekta i broja zaposlenih, na predlog Agencije, ministarstvo privrede će donositi odluku o modelu privatizacije, metodu i merama koje ćemo u privatizaciji primeniti, rekao je Mijajlović.

On je rekao da to treba da se obavi za 45 do 60 dana po donošenju novog zakona.

"Mi ćemo za svako preduzeće iz portfolija Agencije za privatrizaciju, na bazi ovoga, znati kojim putem dalje idemo i šta nudimo, u koji model privatizacije ulazimo", rekao je Mijajlović.

On je naveo da u Nacrtu zakona o privatizaciji postoje četiri modela privatizacije: prodaja kapitala, prodaja imovine, strateško partnerstvo i prenos kapitala bez naknade.

Novina su i mere koje mogu da se preduzmu kao što su finansijska konsolidacija, otpis duga i pretvaranje duga u trajni ulog - konverzija kapitala. U Agenciji za privatizaciju sada ima 584 subjekta privatizacije, među kojima je 161 preduzeće u restrukturiranju. Po prethodnom zakonu, od 2001. godine je u Srbiji privatizovano 2.288 preduzeća.

Novi nacrt Zakona određuje rok za privatizaciju društvenog kapitala, te on od 1. januara 2017. godine neće postojati.

"U izradu Zakona smo krenuli verujući da će nova rešenja omogućiti da se okonča proces privatizacije, uvažavajući interese i zaposlenih i sindikata i Republike Srbije i poverilaca", rekao je Mijajlović.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o privatizaciji traje do 14. jula, da bi do kraja meseca on trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru i da bude donet početkom avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: