Vujović: Jasan model za svaku firmu

Zakon o privatizaciji treba da bude donet do kraja jula, najkasnije u prvim danima avgusta, najavio je ministar privrede Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

15:55

Default images

On je pozvao sva preduzeća koja treba da se privatizuju da u tom periodu identifikuju potencijalne investitore i pripreme "suštinski korektne programe".

Predstavljajući Nacrt zakona o privatizaciji na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije, on je objasnio da će, kad zakon postane pravosnažan, zainteresovani investitori imati rok od 30 dana da dostave predloge koji idu u Agenciju za privatizaciju.

"U roku od 30 do 40 dana, znači u periodu septembar do polovine oktobra, očekujemo da ćemo imati jasnu sliku ko će imati šansu, a ko neće", rekao je Vujović, ističući da taj proces mora da bude "transparentan i maksimalno odgovoran".

On je izjavio da će preduzeća koja nemaju šansu ići u stečaj, po odredbama koje će se definisati kroz Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je takođe na javnoj raspravi, dok će za preduzeća koja imaju kredibilan program biti doneta odluka o modelu, metodama i merama privatizacije.

"Rok predviđen zakonom u kome taj proces treba da se završi je 180 dana", rekao je Vujović, najavljujući da bi "do početka aprila ili najkasnije tokom aprila sva ta preduzeća trebalo da dovedemo do tačke u kojoj ili imaju neko rešenje i potpisane ugovore o privatizaciji, ili idu u proces stečaja". Kao glavnu motivaciju za donošenje novog Zakona o privatizaciji, ministar je podsetio da je "posle zakona iz bivše Jugoslavije, novi zakon u ovoj oblasti bio donet 2001. i po njegovim odredbama je privatizovano 2.288 preduzeća".

"Većina tih privatizacija je završena, neke su poništene, imamo preduzeća gde privatizacije nije uspela, ili nije završena, ili nije ni otpočela i ona su se našla na spisku Agencije za privatizaciju", rekao je Vujović i dodao da sad imamo 584 privrednih i društvenih subjekata koji treba da izađu iz te situacije.

Ističući da je to razlog što je "zakonom ponuđen mnogo fleksibilniji pristup kako se određuju model, metode i mere privatizacije", Vujović je rekao da je ekonomska logika predloga da sva preduzeća nađu pravi model da izađu iz sadašnje situacije i nastave da funkcionišu, ili da uđu u stečaj ili na neki drugi način da prestanu da funkcionišu.

Ministar je objasnio da su "postojeći modeli neadekvatni za završetak tog procesa", zbog nedorečenosti regulative, ili čak konflikta nekih zakona i da je otklanjanje postojećih blokada razlog što "ovaj predlog zakona ima status leks specijalisa".

Prema njegovim rečima, novi zakon se koristi i za postavljanje konačnog roka za privatizaciju društvenog kapitala.

"Decembar 2016. je kraj društvenog kapitala nasleđenog iz socijalizma", naglasio je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: