EBRD podržava male i srednje firme

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) započela je preko ENEF fonda podršku malim i srednjim preduzećima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

19:23

Default images

EBRD je preko ENEF fonda započela podršku malim i srednjim preduzećima koji će učešćem u njihovom kapitalu pomoći privatnim preduzetnicima da prošire i modernizuju poslovanje i da povećaju izvoz, rečeno je na prezentaciji u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Predstavnik EBRD-a Miloš Lukić rekao je da Fondom za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, čija je skraćenica ENEF, upravlja ta banka, da je on osnovan u februaru ove godine i da ima ulogu investicionog savetnika sa 77 miliona evra kapitala na raspolaganju.

ENEF će ulagati u manjinski deo kapitala malih i srednjih preduzeća, i to od 20 do 35 odsto, tako da je upravljanje kompanijom i dalje prepušteno većinskom vlasniku, rekao je Lukić.

Taj Fond će ulagati u sve sektore, kao što su proizvodna preduzeća, agrobiznis, manje je zainteresovan za, recimo, trgovinsku delatnost, ali neće investirati u industriju duvana, oružja, žestokih pića, igara na sreću..., naveo je Lukić.

Prema njegovim rečima, minimalna pojedinačna investicija ENEF fonda je milion, a maksimalna 10 miliona evra.

Investicijom ENEF fonda ulaže se u proširenje kapaciteta, modernizaciju, izlazak na treća tržišta, akvizicije..., objasnio je Lukić.

ENEF je već investirao sedam miliona evra u kompaniju "Forma Ideale", u izgradnju skladišnog prostora, kao i u makedonsku Vinariju Tikveš oko šest miliona evra, tako da je učešće EBRD u kapitalu te vinarije oko 23 odsto, naveo je on.

Za vreme perioda učešća u kapitalu ENEF fond će deliti dobitak ili gubitak te kompanije, rekao je Lukić.

Po isteku roka od tri do 10 godina, Fond će prodati svoj udeo većinskom vlasniku ili nekom drugom investitoru, objasnio je on i dodao da je period odobrenja projekta ulaganja u kapital neke kompanije od tri do devet meseci.

Vrednovanje kompanije se vrši praćenjem njenog poslovanja.

Potpredsednica Srpske asocijacije menadžera, Dragica Pilipović Čafi, podsetila je da je kao direktor EBRD-a u Srbiji od 2003. godine učesvovala u investiranju u privatnu kompaniju SBB, koja je počela tada kao internet provajder.

Kada je SBB tražio kredit niko nije hteo da im da zajam, jer su bili mala kompanija i nisu mogli da obezbede garancije, pa im je EBRD izašao u susret, a zauzvrat je ta banka bila učesnik u kapitalu SBB-a.

EBRD je prošle godine prodao svoje ucecšće u SBB-u jednom velikom američkom investicionom fondu, a danas SBB ima 1,2 miliona korisnika, i to ne samo u Srbij, već i u regionu, napomenula je Pilipović-Čefi, koja je danas generalni direktor SBB-a.

Sadašnja vremena nisu povoljna za male kompanije da uzimaju kredite, ali EBRD preko ENEF fonda može pomoći malim preduzetnicima da ih banke prepoznaju kao puzdane klijente i partnere, objasnila je Pilipović-Čefi.

Fond ENEF je projekat u kojem učestvuju EBRD, Evropski investicioni fond, Evropska unija i DEG (nemačka finansijska institucija koja podržava razvoj).

EBRD posluje u 34 zemalja, a od 2001. godine do danas u Srbiju je investirala oko 3,5 milijardi evra u 177 projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: