Usvojen budžet grada Beograda

Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet Grada Beograda za 2014. godinu u iznosu od 78,1 milijardu dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

11:59

Default images

Budžet je podržalo 67 odbornika, dok je 11 bilo protiv.

Ovo je prvi budžet koji usvaja aktuelna gradska vlast, s ozbirom da je Beograd u prvih pola godine bio na privremenom finansiranju. Budžet će stupiti na snagu 1. jula.

U završnom obraćanju uoči usvajanja budžeta, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je, odgovarajući na kritike opozicije i njihove izjave da grad nije bio pred bankrotom za vreme prethodne vlasti, rekao da je 31. decembra prošle godine grad bio pred bankrotom i stečajem.

"Da nije tako, Grad Beograd ne bi preneo 14 milijardi dospelih, a neisplaćenih obaveza", rekao je Mali.

On je izneo podatak da je 26. decembra prošle godine Grad dugovao trudnicama 235 miliona dinara, porodiljama 50 miliona, penzionerima 250 miliona, a za jednokratnu novčanu pomoć 123 miliona dinara.

Mali je dodao i da je za subvencije za infostan Grad dugovao 3,8 milijardi dinara.

"Ovo nije naš deficit od 13 odsto, ovo je vaš deficit i mi ćemo ga rešiti ove godine da sledeće ne bi postojao", poručio je Mali odbornicima DS.

Mali je prethodno izjavio da je predlog budžeta za 2014. godinu realan i da neće biti novih zaduživanja. On je naveo da budžet predstavlja korak ka konsolidaciji gradskih finansija.

Mali je, predstavljajući Predlog gradskog budžeta u Skupštini grada, istakao da vlast želi da napravi promene u načinu na koji grad funkcioniše i da se ne pravi spisak želja, kao što je to ranije radjeno.

On je objasnio da će se sad trošiti samo onoliko koliko se bude prihodovalo.

Mali je ukazao da su u prošlogodišnjem budžetu planirani prihodi bili 91,3 milijardi dinara, a da je ostvareno 76,6 milijardi, što znači da je ostalo 14,7 milijardi rashoda, što grad Beograd nije mogao da podnese.

"Ti rashodi ostali su nama u amanet", rekao je Mali i dodao da više od šest milijardi nije bilo prikazano, što je utvrđeno naknadnom kontrolom u februaru i martu ove godine.

"Prvi put nije ništa sakriveno ispod tepiha, imamo jasnu sliku čime grad raspolaže i to je korak ka konsolidaciji gradskih finansija", rekao je Mali.

Planirani prihodi u prvih šest meseci ove godine realizovani su sto odsto, što je, kako je rekao Mali, potpuna promena u odnosu na prethodne godine, a cilj je da se to nastavi i dalje.

Budžetski deficit ove godine će, prema njegovim rečima, biti 8,6 milijardi dinara, ali, kako je dodao, njega nije napravila ova vlast, već je reč o kreditima iz prethodnog perioda za različite projekte.

Kako je Mali rekao, ove godine je planirano da se vrati 3,3 milijardi dinara za kredite domaćim i stranim poveriocima.

Za gradske opštine, iz budžeta će biti izdvojeno 12 odsto.

Iako je ovogodišnji budžet grada manji za 15 odsto u odnosu na prethodni, sredstva namenjena opštinama biće smanjena za samo pet odsto.

"Veći deo tereta, smanjenje gradskog budžeta, podneće Grad Beograd", rekao je Mali.

On je istakao da će za kapitalne invesiticije biti izdvojeno 20 milijardi dinara, a sa ulaganjima u njih će se nastaviti i u budućnosti.

Govoreći o merama štednje, Mali je naglasio da se u prethodna dva meseca štedelo na svim nivoima, te da je samo ukidanjem PR i konsultantskih usluga moguće uštedeti 135 miliona dinara godišnje.

Prema njegovim rečima, nepotrebni vozni park smanjen je za trećinu i na taj način moguće je uštedeti 110 miliona dinara na godišnjem nivou.

"Želimo na svom primeru da pokažemo odgovornost", istakao je Mali.

On je podsetio da se budžet donosi krajem juna jer su do sad postojale dve odluke o privremenom finansiranju.

"Ovaj budžet je prekretnica u načinu na koji su se pravili budžeti. Nismo pravili spisak želja, nego smo napravili realan budžet", zaključio je gradonačelnik.

DS: Najgori budžet u poslednjih mnogo godina

Odbornici gradske većine u Skupštini Beograda slažili su se sa ocenom gradonačelnika da je predloženi budžet izbalansiran i planiran na realnim osnovama, dok ga opozicija kritikuje po više osnova.

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Mirko Rajković rekao je tokom rasprave o Predlogu budžeta, da se grad Beograd neće dodatno zaduživati i da je ranije postojao sistem piramidalnog zaduživanja.

"Od 2008. godine, Beograd je upadao u spiralu novih zaduživanja, ali je sada zaustavljen raspad javnih finansija", rekao je Rajković objašnjavajući da je zbog prevelikog zaduživanja i smanjenja prihoda pretio bankrot i da je gradonačelnik imao dve mogućnosti, da nastavi taj trend ili da napravi radikalne promene za konsolidaciju finansija.

Uprkos stanju u finansijama, i 15 odsto manjem budžetu u odnosu na prošlu godinu, Rajković je istakao da "nijedna kapitalna investicija nije zaustavljena" i dodao da je grad velikim naporima uspeo da opštinama smanji budžet za samo pet odsto.

Rajković je naveo i da su prethodnih godina građanima davane dotacije i subvencije iz nerealnih prihoda.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je na sednici Skupštine grada, da se u završnom računu budžeta za 2013. godinu vidi da nema ni govora o bankrotu već je, kako je rekao, prikazan suficit od oko četiri milijardi dinara.

On smatra da se trend smanjenja prihoda nastavlja ocenjujući da to govori o privrednoj aktivnosti i mogućem povećanju broja nezaposlenih.

Božović je pozvao odbornike da ne glasaju za predlog budžeta jer je kako tvrdi deficit veći od 10 odsto što je "protivzakonito".

"Činjenica je da su rashodi smanjeni, ali ste ukinuli stipendije za studente i najtalentovanije učenike, za to je trebalo da nađete sredstva, ukinute su besplatne markice za prevoz penzionerima, 13. penzija za socijalno ugrožene, a umanjene su i subvencije porodiljama i trudnicama", rekao je Božović na raspravi.

On je rekao i da je budžet za kulturu takođe manji nego ranije, a kapitalni deo ovogodišnjeg budžeta iznosi 22 odsto, dok je za vreme vlasti DS bio od 40 do 45 odsto.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta u iznosu od 8,6 milijardi dinara će biti finansiran iz kredita iako je "DS optuživana da je bila ta koja je zadužila grad Beograd preko mere".

Božović je zaključio da odbornici DS neće glasati za predlog budžeta, dok je odbornik te stranke Zoran Alimpić ocenio da je ovo najgori budžet u poslednjih mnogo godina.

Alimpić je takoje rekao da se na osnovu završnog računa za prošlu godinu vidi da grad nije bio pred bankrotom i da je suficit bio oko četiri milijarde dinara.

Rajković je replicirao odbornicima opozicije i ponovo podvukao da je suština budžeta da se javne finansije dovedu u red.

On je, komentarišući to što je Alipmić citirao deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, rekao da se "najzad vidi zašto ih žuljaju promene u policiji" i da zato napadaju onoga koji ih sprovodi.

Šta je još usvojila Skupština grada?

Skupština grada je osim budžeta usvojila i Odluku o završnom računu gradskog budžeta za prošlu godinu, odluku o lokalnim komunalnim i administrativnim taksama, Odluku o boravišnoj taksi.

Usvojene su i Odluka o prestanku važenja odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, kao i Cenovnik usluga organizacionih jedinica gradske uprave.

Kada je reč o Odluci o boravišnoj taksi, njome se predviđa da je to taksa koju plaća lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj na teritoriji grada, izvan svog prebivališta.

Boravišna taksa se plaća za svaki dan boravka u turističkom objektu u iznosu od 140 dinara, što je povećanje od pet dinara, odnosno 3,7 odsto, a što je u skladu sa Fiskalnom strategijom.

Sredstva od naplaćene boravišne takse su prihod gradskog budžeta i koriste se za obezbedivanje materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara.

Procenjuje se da će se donošenjem odluke o boravišnoj taksi u 2014. godini, ostvariti prihod u gradskom budžetu od oko 176,7 miliona dinara.

Odlukom o lokalnim administrativnim taksama procenjuje se da će biti ostvaren budžetski prihod (gradski i opštinski) u iznosu od oko 155 miliona dinara.

Odluka o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada odnosi se na korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada i utvrduju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave uvedeno je sedam lokalnih komunalnih taksi, predviđena oslobođenja od plaćanja, kriterijumi za utvrđivanje visine taksi, obaveza prijavljivanja nadležnom organu korišćenja određenih prava, predmeta i usluga, naplata takse i novčane kazne za prekršaj.

Planirano je da ce se po osnovu naplate prihoda od lokalnih komunalnih taksi ostvari prihod za oko 130 miliona dinara više nego u 2013. godini.

Odlukom Skupštine grada, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta prestala je da važi.

Naime, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta se ne plaća od 1. januara ove godine, saglasno izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, a u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: