"Fiće" ko nove posle pola veka/FOTO

Oko stotinu vlasnika "fića" iz Srbije i inostranstva izložilo je svoje četvorotočkaše u Velikom parku u Kragujevcu, u okviru jednodnevnog festivala "Fića fest".

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 21.06.2014.

14:51

Default images

Proizvodnja automobila "zastava 750", tog automobila "nacionalne klase" počela je 1955. godine u kragujevačkoj fabrici automobila, gde je za tri decenije sa proizvodnih traka sišlo 923.487 "fića", po uzoru na italijanski "fijat 600".

"Ovo je skup ljubitelja ovog automobila, nostalgičara, ali i građana koji vole mit - očuvanja i negovanja ''zastavinih'' proizvoda, naročito fiće", rekao je, otvarajući deveti festival, predsednik kragujevačkog udruženja ljubitelja "fića" Slavoljub Bataveljić.

Podsetivši da je proizvodnja "fiće" počela pre 59 godina, Bataveljić je rekao da Udruženje pokušava da sačuva od zaborava taj automobil.
Foto: Tanjug
"Ovo je praznik za oči, što ono kažu melem za dušu, za nas nostalgičare i zaljubljenike u ovo prelepo vozilo. Veliki park je danas mali da primi ove naše ljubimce", rekao je Bataveljić i naveo da su u Kragujevac danas svojim "fićama" došli ljudi, ne samo iz gradova Srbije, već i iz Minhena.

Izloženi su modeli u standardnoj, kabriolet i sportskoj varijanti, a danas će, među njima, neki poneti titule, u više kategorija, najlepši i najbolje očuvan fića.
Foto: Tanjug
Radničkoj klasi bivše Jugoslavije "fića" je bio prvi porodični auto, a mnogi i danas taj automobil vezuju za dobra, stara vremena. Ovaj automobil za Kragujevac znači mnogo više, jer je, u vreme njegove proizvodnje, na hiljade radnika radilo u tadašnjoj fabrici "Zavodi Crvena Zastava" i tako obezbeđivalo egzistenciju.

Posle izložbe fića u Velikom parku, koja je izazvala oduševljenje kod prolaznika, u popodnevnim satima, vlasnici će svojim četvorotočkašima prodefilovati gradom do Šumaričkog jezera, a potom posetiti i manastir Drača, nadomak Kragujevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: