Mladi sanjaju posao kod države

Privatno preduzetništvo je šansa za mlade, ali oni priželjkuju posao u državnim firmama gde posla nema. U Bujanovcu je nezaposleno 4.800 ljudi.

Srbija

Izvor: RTS

Subota, 21.06.2014.

10:34

Default images

Završena je školska godina. Mladi Srbi, Romi i Albanci slobodno vreme provode u centru Bujanovca. Tu se druže, razmenjuju iskustva. Kafići su im kažu, jedina mesta za izlazak.

"Izlazimo po kafićima, igramo fudbal sa drugarima, imam drugove Srbe i Rome družimo se na fejzbuku", kaže Šefet Amidi iz Velikog Trnovca. "Osim po kafićima nema gde da se izađe, a i kafić je samo jedan srpski", kaže Milan Stojanović iz Levosoja kod Bujanovca.

"Tu kod Doma kulture se zabavljamo, ima muzika družimo se i sa Srbima i sa Albancima, nikada nije bilo problema", kaže Igor iz Bujanovca.

Bez obzira na razlike, kulturu, jezik, običaje, muče ih isti problemi, nedostatak posla, kulturnih sadržaja, klubova."Nedostaje nam pozorište, bioskop, klubovi za mlade. To u drugim gradovima ima ovde ne", kaže Bojana Matić iz Bujanovca.

Ljoran Memeti iz Oslara kod Bujanovca dodaje da im nedostaje bazen da se kupaju sa drugarima.

Nezaposlenost i migracije su najveći problemi. Mladi iz Bujanovca odlaze najčešće u inostranstvo Romi i Albanci, a Srbi u Beograd, Niš.

"Odlaze za poslom najčešće u inostranstvo, jer ovde nema posla", kaže Dušan Ivanovski iz Levosoja kod Bujanovca."Završiću srednju školu, a onda višu u Beogradu i tamo ću se zaposliti", kaže Anđela Mihajlović iz Bujanovca.

"Mladi Romi žive mizerno, nema posla, a ni para za školovanje", dodaje Ljubiša iz Bujanovca.

Kancelarija za mlade organizuje kurseve, treninge, realizuje projekte, da pomogne mladima, zaustavi iseljavanje.

Vjollca Aliju, koordinator Kancelarije za mlade u Bujanovcu kaže da mladi imaju gde da izađu, jer kada je lepo vreme centar Bujanovca i kafići su puni, ali nema posla za njih. "Najviše im nedostaje to i kulturni sadržaji", dodaje on.

Različiti sportovi poput odbojke, košarke, fudbala, stonog tenisa okupljaju 500 mladih. Toliko ima registrovanih članova Sportska hala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: