Svaka treća firma - tašna mašna

U Srbiji je u 2013. poslovalo 26.248 privrednih društava bez ijednog zaposlenog, što je blizu trećine ukupnog broja svih privrednih subjekata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

19:21

Default images

"Ova preduzeća su prošle godine iskazala gubitak od 35 milijardi dinara, koji je za oko 38 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu", navela je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Prema njenim rečima, u njima je angažovana čak jedna desetina ukupnih sredstava privrede, na njih otpada oko 20 odsto kumuliranih gubitaka privrede, a svoje poslovanje su finansirali sa 65 odsto od pozajmljenih sredstava.

"Preduzeća bez ijednog zaposlenog su najbrojnija u sektorima trgovina na veliko i malo, u prerađivačkoj industriji i u sektoru stručne, naučne, inovativne i tehhničke delatnosti. Najveći broj ovih društava su mala privredna društva", izjavila je Stamenković predstavljajući rezultate poslovanja privrede u 2013.godini.

Ovim preduzećima pripada i veliki broj društava koja su u stečaju i likvidaciji, blokadi, deo je iz grupe novoosnovanih, deo je privatizovan, ali, kao je rekla predstavnica APR-a, oko 15.000 je onih za koja se pretpostavlja da su osnovana za dodatno obavljanje nekih delatnosti.

"Interesantno je da 22 preduzeća imaju prihod veći od 4,4 miliona evra, odnosno ispunjavaju uslove za obavljanje revizije", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: