Miler: Ugovor u Srbiji u junu

Ugovor za izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju biće zaključen do kraja juna, rečeno je danas na radnom sastanku u Moskvi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.06.2014.

18:00

Default images

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić su istakli zajedničku ocenu da se projekat izgradnje magistralnog gasovoda "Južni tok" sprovodi strogo u skladu sa rasporedom, navedeno je u saopštenju Centralne kancelarije Gasproma u Moskvi.

Trenutno u Srbiji je u završnoj fazi tender za projektovanje, izgradnju i puštanje gasovoda u rad na teritoriji naše zemlje.

Tokom razgovora o pitanjima bilateralne saradnje dve zemlje u sektoru gasa, poseban akcenat je stavljen na podzemno skladište gasa "Banatski dvor", koji je važna komponenta energetske bezbednosti Srbije. Za predstojeću grejnu sezonu, aktivni obim gasa u tom skladištu biće povećan do maksimuma - do 450 miliona kubnih metara gasa.

"Ovo će biti dodatna garancija pouzdanog snabdevanja potrošača ruskim gasom u Republici (Srbiji) sledeće zime", navedeno je u saopštenju Gasproma.

Magistralni gasovod "Južni tok", kada bude izgrađen imaće kapacitet od 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje i kretaće od ruske obale Crnog mora, ići po dnu tog mora do obale Bugarske i dalje preko Srbije do južne i centralne Evrope.

Očekuje se da će prve količine ruskog gasa "Južnim tokom" poteći krajem 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: