SSSS: Odustati od smanjenja plata

Savez samostalih sindikata Srbije pozdravio je najavu Vlade da do oktobra odloži smanjenje plata od 10 odsto zaposlenima u državnoj upravi i javnim preduzećima.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2014.

15:38

Default images

Istovremeno, Savez poziva vladu da trajno odustane od namere da smanji "ionako niske zarade, kao i da odmah ukine solidarni porez, jer se politika isključivog 'stezanja kaiša' u svetu pokazala kao pogrešna".

S S S S je takođe saopštio da najnoviji nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koje je pripremilo Ministarstvo rada, nije prihvatljiv i pozvao ministra rada Aleksandra Vulina da se u direktnom razgovoru s predstavnicima reprezentativnih sindikata usaglase stavovi i dođe do rešenja koje će zadovoljiti sve strane.

"Nacrt nije usaglašen sa sindikatima i nije rezultat rada Radne grupe za izmene Zakona o radu", tvrde u sindikatu i dodaju da taj dokument ne odslikava ono za šta su se zalagali i "jasno rekli šta je ono što nikada neće prihvatiti".

"U novom tekstu samoinicijativno su unete izmene koje sa sindikatima nisu usaglašene, iako je prema ranijem dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jasno utvrđen okvir za pregovaranje", ističu u S S S S-u.

Kako se dodaje, članovi tog saveza su u Radnoj grupi tokom prethodnih meseci pokušali da sa socijalnim partnerima usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da r

"Uprkos dobroj volji i fleksibilnosti sindikata tokom pregovora, o pojedinim odredbama stavovi se nisu približili i do nekog zajedničkog imenitelja nije se stiglo", navodi se u saopštenju.

Od vlade tražimo i da organizuje javnu raspravu povodom izmena i dopuna tog zakona ili ćemo, u suprotnom, mi inicirati organizovanje prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv ovakvog zakona, poručili su iz S S S S, zahtevajući da njihovi predstavnici budu uključeni i u rešavanje drugih zakonskih rešenja koja se tiču sveta rada, poput zakona o privatizaciji i stečaju.

Oni su naveli da se nikada neće saglasiti sa ukidanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora, niti sa izmenama koje bi dovele do smanjenja zarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: