Ovo je plodno tle za korupciju

Borba protiv korupcije trebalo bi da se rešava sistemski, a oblasti u kojima može doći do korupcije su zapošljavanje i javne nabavke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.06.2014.

15:17

Default images

Na dvodnevnoj konferenciji, "Borba protiv korupcije u Srbiji - dostignuća i izazovi", ovo je zaključeno posle istraživanja putem inovativne metodologije za prevenciju korupcije u organima javne vlasti koja se uspešno sprovodi u zemljama regiona, a u Srbiji kao pilot projekat u dve opštine i jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Ana Toskić iz udruženja "Partneri za demokratske promene Srbija" rekla je Tanjugu u pauzi konferenije da svaka lokalna samouprava i institucije imaju svoje specifičnosti, ali da se kao zajedničko pokazalo da postoje potencijalne oblasti u kojima može doći do korupcije zato što su, ili nedovoljno transparentne ili nisu dovoljno uređene.

"Pre svega netransparentnost procedura zapošljavanja se pokazala kao jedan od najvećih problema, a potom su to oblasti javnih nabavki, takođe zbog manjka transparentnosti i eventualno monopola koji postoji u pogledu pojedinaca ili pojedinih sektora koji donose odluke kada su javne nabavke u pitanju", istakla je ona.

Toskić je objasnila da će u opštinama u kojima je sprovedena nova metodologija za prevenciju korupcije sada biti izrađeni akcioni planovi, a konačan rezultat bi trebalo da budu unapređene interne procedure kako ne bi dolazilo do korupcije.

Ona je kao osnovnu poruku navela da bi borba protiv korupcije trebalo da bude sistemska, te da su pojedinačni napori korisni, ali da je potrebno usvojiti, kao što i Agencija za borbu protiv korupcije insistira, širi pristup toj borbi.

Nova metodologija koja je korišćena u dve opštine i jednoj zdravstvenoj ustanovi nije pokušavala da identifikuje korpumpirane pojedince, već procedure koje su podložne korupciji, rekao je Tanjugu Blažo Nedić iz iste organizacije.

"Ona se zasniva na vrlo jednostavnoj formuli koja kaže - ako imate organ javne vlasti koji ima monopol u odlučivanju, i ukoliko onaj ko odlučuje ima određenu diskreciju, a pri tom nema transparentnosti, nema odgovornosti, takva procedura je podložna korupciji, što znači monopol plus diskrecija minus odgovornost minus transparentnost jednako je korupcija", objasnio je Nedić.

Cilj projekta je bio da se metodologija testira i da se sada, ukoliko je pogodna, primeni i u drugim institucijama.

Srđan Savić, predsednik gradske opštine Pantelej u Nišu gde je vršena jedna od analiza, rekao je da su prepoznate tri oblasti koje su najpodložnije potencijalnoj korpuciji - upravljanje finansijama, zapošljavanje i finansiranje udruženja istakavši da nije iznenađen ovakvim rezultatima.

On je ukazao da se u javnosti uglavnom ne pravi razlika između korupcije kao svesvnog čina i proceduralnih propusta, te da se lica koja budu privedena da su na primer oštetili budžet, unapred osuđuju.

Kao jedan od mehanizama za unapređenje sistema u opštini u borbi protiv korupcije, Savić je naveo uključivanje što više organa i pojedinaca u donošenje odluka. Partneri za demokratske promene Srbija i Pravni skener organizuju dvodnevnu konferenciju "Borba protiv korupcije u Srbiji - dostignuća i izazovi", koja ujedno predstavlja završni događaj u okviru projekta "Aktivni građani protiv korupcije - primena dobrih praksi u borbi protiv korupcije u lokalnoj zajednici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: