TE Morava ne radi, nema uglja

Zbog nedostatka uglja i remonta ložišta kotlova, TE "Morava" u Svilajncu već sedam dana ne proizvodi električnu energiju, kaže direktorka Marija Stevanović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

10:47

Default images

Direktorka Termoelektrane "Morava" objašnjava da je rad prekinut jer je snabdevanje elektrane ugljem sa površinskog kopa Kolubara prekinuto zbog poplava.

"Mi smo od prošle srede u zastoju, zbog toga što smo morali da očistimo cevni sistem ložišta kotla, ali i zbog toga što nemamo uglja, bar ne onog kvalitetnog" rekla je direktorka Marija Stevanović za Fonet.

Stevanović kaže da su u toku pripreme za dopremanje uglja iz Kosotolca i Kovina, i očekuje da će proizvodnja biti nastavljena u narednih nekoliko dana.

"Pokrenuli smo postupak nabavke i nadamo se da će u narednih nekoliko dana to biti završeno po hitnom postupku", ističe Stevanović.

Kako kaže, termoelektrana će do kraja godine preuzeti 250.000 tona uglja iz Kostolca i još 50.000 tona iz Kovina, što će obezbediti normalan rad termoelektrane.

Stevanović je rekla i da će ugalj iz Kostolca u početku biti transportovan kamionima, a da će, čim se obnovi deo pruge kod Požarevca i Kostolca, biti organizovan prevoz železnicom.

"Jeftinije bi bilo da ugalj prevozimo železničkim transportom i učinićemo sve što možemo da se pruga brzo osposobi", istakla je direktorka TE "Morava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: