Šeici dobijaju obradivu zemlju?

Poljoprivrednici opštine Kula tvrde da imaju pouzdane podatke da će deo poljoprivrednog zemljišta država izdati Arapima po 100 evra za hektar, piše Danas.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

10:38

Default images

Poljoprivrednici iz te opštine su zbog saznanja da će deo državnog poljoprivrednog zemljišta biti izuzet iz licitacija za zakup i dat inostranim partnerima, u ponedeljak protestovali ispred zgrade Skupštine u tom mestu.

Jedan od učesnika protesta Živko Pejin rekao je da poljoprivrednici iz te opštine „imaju pouzdane podatke da će Ministarstvo finansija izdati u dugoročan zakup više od 3.000 hektara partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za 100 evra po hektaru. "Mi plaćamo hektar 37.000 dinara. Nije problem da plaćam tu cenu, jer hoću da radim, ali oni su dobili mogućnost da biraju koju zemlju žele na sledećih 20 godina, dok nama zakupi ističu za tri, što je na jesen, i više nećemo moći da koristimo tu zemlju", istakao je Pejin.

Poljoprivrednici su se odlučili za miran protest i parkirali su traktore u centru Kule, gde su čekali da predsednik opštine Dragan Trifunović stupi u kontakt s ministrom finansija Lazarom Krstićem i direktorom Uprave za poljoprivredno zemljište Zoranom Kneževićem.

"Čekamo da nam potvrde informacije koje imamo i da nam objasne zašto to rade. Apelujem na nadležne da ne dozvole da se zemlja uskrati domaćim poljoprivrednicima, jer će nam na taj način biti ugrožena egzistencija. Nećemo imati šta da radimo, a takav aranžman neće biti dobar ni za državu. Mi smo kontaktirali sa Ministarstvom poljoprivrede i oni nas nisu slagali kada su rekli da nemaju informacije o ovom slučaju, jer sve ide preko Krstićevog ministarstva", naglasio je Pejin.

On je upozorio da će se efekti ovakvog dogovora osetiti tek kasnije, što je ilustrovao primerom sivačkog kombinata AD Bačka, koja će ostati bez 2.000 hektara obradive površine.

"Toj firmi će ostati 1.600 hektara, a sa tako malo zemlje ona više neće biti u stanju da vraća dug od 12 miliona evra, otići će u stečaj i 120 radnika će ostati na ulici", upozorio je Pejin.

Kako je najavio, protesti poljoprivrednika te opštine će biti radikalizovani ako odgovori izostanu, ali se još ne zna na koji način i kojim sredstvima. Zemlja, koja će navodno biti izuzeta iz licitacija, nalazi se u opštini Kula u mestima Sivac, Kruščić, Crvenka i Lipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: