Prodaja kola stala, prodavci paniče

Za jednim od najpoznatijih prodavaca automobila u Srbiji, koji je zatvorio salon i otvorio samoposlugu, mogli bi uskoro da pođu i drugi prodavci novih vozila

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2014.

15:15

Default images

Ovo bi zaista i moglo da se desi, bar sudeći prema majskim rezultatima prodaje, pišu Novosti.

Podaci, koje je objavilo Udruženje uvoznika automobila Srbije, pokazuju da je veliki pad prodaje nastavljen.

U petom mesecu ove godine samo 1.970 kupaca je kupilo nov automobil, što je za 95 vozila manje nego u aprilu. U odnosu na maj 2013. pad prodaje je još veći, jer je tada kupljen 2.391 automobil. U prvih pet meseci ove godine prodato je ukupno 8.555 vozila, što je skoro hiljadu manje nego prošle godine u istom periodu, kada je prodato 9.415 vozila.

Kada se ovi brojevi uporede s onima iz poslednje godine pre početka krize, 2008, postaje jasno zašto se zatvaraju saloni izgrađeni uz pomoć kredita koje je tada bilo moguće otplaćivati.

Naime, u maju 2008. prodato je 5.229 novih automobila, a u prvih pet meseci, iz sadašnje perspektive neverovatnih, 25.816 vozila.

"Situacija je više nego alarmantna. Automobili nikada nisu bili jeftiniji, jer su prodavci smanjili, pa čak i ukinuli marže, ali ni to ne pomaže, jer narod jednostavno nema novca", kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova dr Miloš Petrović.

Petrović kaže i da su uvoznici predložili državi čitav niz mera koje bi im pomogle da očuvaju posao i hiljade radnih mesta, ali da zasad još nema nikakvih konkretnih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: