Grčka farma sa 250 krava bez štale

Delegacija poljoprivrednika iz Jagodine imala je priliku da u Grčkoj vidi kako jedan od najvećih farmera iz grada Katerinija uzgaja 250 krava na farmi bez štale

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 14.06.2014.

16:01

Default images

Zimi i leti 250 do 280 krava, desetine junica i teladi od prvog dana telenja i kasnije boravi na otvorenom, samo pod montažnim krovom.

U otvorenom prostoru, krave hladi nekoliko velikih ventilatora, a vlasnik farme Jorgos Puzas objašnjava da je sve prilagođeno jakom grčkom letu i blagoj zimi.

"Krave nemaju problema zimi, imaju leti a ovakav način uzgoja, dokazano je, najbolji je u našim klimatskim uslovima", rekao je Puzas.

Puzas je poljoprivrednike Jagodine iznenadio sa još dve stvari, prvo jer kravama koje su steone daje da jedu slamu umesto sena, a oteljeno tele uz kravu ostaje samo tri dana, posle se odvaja u boksove i daje mu se mleko u prahu. Uz to, na ovoj veliko farmi, radi samo pet radnika, Jorgos i njegova kćerka. Njegove krave daju prosečno 36 litara mleka dnevno i ne bavi se proizvodnjom sira.

Puzas je napomenuo da "nema subvencija od države Grčke", dobije subvencije od Evropske unije oko 50.000 evra godišnje za sve životinje.

Poljoprivrednici Jagodine, rakli su mu da oni od države Srbije dobijaju po 20.000 dinara za umatičena grla i oko 7.000 premije za mleko.

Cena Puzasovih steonih junica je oko 2.500 evra, ali ih nema za prodaju.

Sa poljoprivrednicima u poseti ovoj farmi bili su i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković- Palma, koja je i na čelu delegacije iz Jagodine, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Delegacija, 200 privrednika, poljoprivrednika i medicinara, nalazi se u poseti Paraliji i Katerini od 12. juna a posetu završava 16. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: