"Nemačka ulaganja izgubili 90-ih"

Za razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje važni su dobri politički odnosi ali je potrebno uraditi i mnogo drugog da bi se ubedili investitori da dođu u neku zemlju

Srbija

Izvor: Beta, RTS

Četvrtak, 12.06.2014.

09:15

Default images

To je izjavio direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Knap je naveo da u svetu postoji jaka borba za privlačenje investitora i da oko 100 zemalja "juri" investitore iz Nemačke, a da je Srbija propustila da se nadmeće za njihovo prisustvo 90-ih godina prošlog veka.

"Tada je većina nemačkih kompanija otišla u neke druge zemlje. Danas predstoji veliki posao i srpski premijer Aleksandar Vučić ce danas razgovarati s privrednicima. Mislim da stvari idu u dobrom pravcu", rekao je Knap.

On je rekao da je u razgovoru s nemačkim investitorima koji su već ulagali u Srbiji saznao da su oni u velikom procentu zadovoljni i da bi se vratili u Srbiju.

"Većina onih koji već posluju u Srbiji žele da prošire svoju delatnost i zaposle više ljudi. Ali nove je teško ubediti. Oni nisu protiv Srbije ali, jednostavno, ne razmišljaju o Srbiji. To je i stvar informisanja, mi pokušavamo da ih informišemo", rekao je Knap.

Prema njegovim rečima, nemački investitori zainteresovani su za mnoge oblasti i dobro je to što u Srbiji postoji industrijska tradicija koja je i dalje živa.

"Do sada smo imali investicije obično tamo gde su bili niski troškovi rada. To je dobro, jer je tako više ljudi dobilo posao ali bi ubuduće trebalo da se više ulaže u sofisticirane oblike proizvodnje, jer je potrebno obezbediti i radna mesta za mlade koji su obrazovani", rekao je Knap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: