Evo šta je problem banaka u Srbiji

Potpredsednica Svetske banke Lora Tak ocenila je da je jedan od najvećih problema bankarskog sektora u Srbiji visok udeo nenaplativih kredita od skoro 30 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.06.2014.

15:46

Default images

Ona je podsetila da naša zemlja i dalje plaća penale na deo kredita od 619,81 milion dolara, koje još nije povukla.

Tak je upozorila da visok udeo loših zajmova doprinosi slaboj kreditnoj aktivnosti banaka i sporom ekonomskom rastu zemlje. Ona, naime, smatra da trenutno zakonodavstvo u Srbiji ne pogoduje rešavanju problema nenaplativih kredita.

"Zakoni pre idu na ruku dužnicima nego kreditorima, a s druge strane problem komplikuje i nespremnost banaka da prepoznaju gubitke", rekla je Tak za agenciju Tanjug.

Narodna banka Srbije bi zato, smatra ona, trebalo da igra veću ulogu kako bi pogurala banke da prepoznaju loše kredite. Trebalo bi, kazala je, uvesti štrože rokove za nelikvidnost i stečajni postupak.

"I druge mere bi mogle da budu razmotrene, poput uvođenja efektivnijeg okvira za dobrovoljno korporativno restrukturiranje, ili drugačijeg tretmana računa u blokadi, tako što bi se obezbedili adekvatni podsticaji u vidu razmene duga za kapital", navela je Tak koja je nedavno boravila u Beogradu.

Ona je podsetila da je sada samo bankama dozvoljeno da kupuju nenaplative kredite građana i preduzeća, ali kako je rekla, bilo bi dobro da se to dozvoli i drugim investitorima. Na kraju, dodaje, i prevare su veliki problem, pa bi privredni zakoni trebalo da uvedu štrože sankcije za lažne transfere.

Govoreći o sredstvima koje je Svetska banka odobrila Srbiji, Tak je podsetila da od ukupno odobrenog novca još nije povučeno 619,81 milion dolara.

Za projekte lokalnih usluga još nismo povukli 7,57 miliona dolara kredita, na koje plaćamo godišnju kamatu od 0,33 odsto plus libor (vrednost međubankarske kamate na Londonskoj berzi). Tu je i zajam u iznosu od 5,29 miliona dolara, koji je odobrila Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD - deo Svetske banke), za projekat Regionalni razvoj Bora. Za taj kredit Srbija plaća kamatu od 0,61 odsto plus libor, ali i penale, odnosno proviziju za nepovučen iznos od 0,25 odsto, precizirala je Tak.

Ona je dodala da iz IDA fonda, pri Svetskoj banci, nije povučeno oko 10 miliona dolara, a kako je rekla, Srbija za uslugu što taj odobren novac stoji, plaća 0,75 odsto godišnje.

Lora Tak je poručila da je Svetska banka i ubuduće spremna da kreditno podrži različite oblasti u Srbiji, poput reforme javnog sektora, politike koja bi povećala zaposlenost i konkurentnost, reforme finansijskog sektora. To će, međutim, dodala je, biti moguće samo uz program Međunarodnog monetarnog fonda.

Ona je najavila da će Svetska banka Srbiji odobriti kredite za investicije u nekretnine o čemu je, kako je rekla, već bilo reči sa srpskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: