Nema SFRJ, nema zaštite od poplava

Beograd -- Prosečan nivo izdvajanja za zaštitu od erozije i prevenciju bujičnih poplava u Srbiji je u poslednjih 15-ak godina bio nekoliko stotina hiljada evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Trebalo bi da iznosi bar 15 miliona evra godišnje, izjavio je profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić.

"Posle ovih šteta i u ovom stanju zapuštenosti sistema, to mora biti u narednom periodu barem 30 miliona evra godišnje", kazao je Ristić novinarima tokom održavanja stručnog skupa "Bujične poplave u Srbiji maja 2014. godine".

Priroda je pokazala šta zna, a mi koliko smo bili nespremni, rekao je Ristić, istakavši da posle katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, niko nema pravo da kaže - to se neće ponoviti.

"Da li će se ponoviti za pet, 10 ili 500 godina, potpuno je nebitno, mi moramo da se spremimo", poručio je Ristić.

On je kazao da su erozije i bujice generator katastrofa koje su nas zadesile u maju 2014., dodajući da se ne slaže sa ocenama da je reč o neočekivanoj katastrofi, jer su na teritoriji Srbije i ranije zabeležene padavine od 200 mm za jedan dan, pa čak i veće količine.

"Ono gde smo 'zakazali' jeste naš odnos prema problemu uređenja brdsko-planinskog regiona, prevenciji procesa erozije i bujičnih poplava, što se inače obavlja kompleksnim merama", istakao je Ristić.

On je objasnio da se to odnosi na biološke, biotehničke i tehničke mere, pošumljavanje, melioraciju, organizaciju poljoprivredne proizvodnje, regulaciju rečnih tokova, primenu određenih administrativnih mera, edukaciju stanovništva i stalnu brigu države da se izgrađeni sistemi održavaju, a novi projektuju i prave.

"Nažalost, raspadom SFRJ degradirani su mnogi državni sistemi zaštite od poplava, taj proces degradacije traje do dan danas... Nema novca ni za elementarno izdržavanje projekata", kazao je Ristić.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 9166 idi na stranu