"Turkiš" ispada sa "Nikole Tesle"?

Turske avio-kompanije mogle bi od 1. jula da izgube idealne slotove, odnosno vremena sletanja i poletanja, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

10:08

Default images

Međudržavni sporazum Srbije i Turske garantuje reciprocitet, koga sada nema u redovnom saobraćaju na liniji Beograd - Istanbul.

Naime, Turci imaju 21 let nedeljno iz naše najveće vazdušne luke, a „Er Srbija“ samo sedam, i to ne ka „Ataturku“, glavnom aerodromu, nego ka sporednom „Sabiha Gukčen“ na azijskoj strani Istanbula. Kako nezvanično saznaju Novosti, srpske vazduhoplovne vlasti pozvale su kolege iz Ankare na hitan sastanak, koji bi, kako su predložili, trebalo da se održi u Beogradu najkasnije do 12. juna.

Ovog puta čarter saobraćaj ka turskim letovalištima nije sporan, ali redovan od 1. jula može da bude pod znakom pitanja. „Turkiš erlajns“ i „Pegazus“ za sada imaju samo privremene dozvole Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koje ističu 30. juna.

Turskim prevoznicima omogućen je 21 let nedeljno između Beograda i Istanbula. Sa druge strane, naša „Er Srbija“ je ponuđenim nepovoljnim slotovima (noćni letovi) praktično oterana sa „Ataturka“.

Srpska nacionalna avio-kompanija podnela je zahtev da se vrati na glavni aerodrom u Istanbulu i da dobije odgovarajuće slotove. Međutim, turske vazduhoplovne vlasti još ne reaguju. Ukoliko se zahtev naše avio-kompanije ne ispuni, Srbija će ići, najverovatnije, na striktnu primenu međudržavnog sporazuma, a to je reciprocitet. U tom slučaju bi turski prevoznici bili na gubitku.

Takođe, turske avio-kompanije bi morale da informišu svoje putnike, koji kupuju karte za letove posle 1. jula, da još nemaju dozvole srpskih vazduhoplovnih vlasti za redovan saobraćaj u letnjoj sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: