Platni razredi od jula, biće otkaza

Do 1. jula trebalo bi da bude usvojen vladin paket od 21 reformskog zakona, koji će pomoći oporavku privrede, kaže funkcioner SNS Milenko Dželetović.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 04.06.2014.

08:43

Default images

To će biti učinjeno kroz smanjenje suviših administrativnih prepreka, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje više stranih investicija, izjavio je Dželetović, predsednik Ekonomskog saveta SNS.

On je najavio i da će u javnom sektoru od 1. jula biti primenjen sistem platnih razreda. Vladin set mera je samo prvi korak u reformama i restruktuiranju javnog sektora i to je kompleksan proces koji treba tu oblast da učini profitabilnom, naglasio je Dželetović za RTS i napomenuo da će država pomoći da višak zaposlenih u javnom sektoru nadje perspektivu u privatnom sektoru.

Dželetović je ocenio da će te mere vlade za izlazak iz krize biti nepopularne i postoji mogućnost da će izazvati pad popularnosti vladajuće garniture, ali i naglasio da je za Srbiju u ovom trenutku od presudne važnosti da te mere donesu rast privrede i rast standarda stanovništva posle 12 godina sprovodjenja raznih reformi.

U 153 javna preduzeća, koja čekaju na restruktuiranje, ima oko 50.000 zaposlenih i sigurno je da će puno ljudi ostati bez posla, kazao je Dželetović i dodao da se u javnom sektoru još prebrojavaju zaposleni, tako da se još ne može tačno proceniti koliko ima viška.

Višak zaposlenih u javnom sektoru biće preusmeren u privatni sektor, pri čemu će država pomoći da to bude što bezbolnije, kazao je on.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća su ciljana grupacija kojoj će država pomoći da se brže razvija, otvara nova radna mesta i apsorbuje višak radne snage iz javnog sektoru, a država će na taj način biti fiskalno rasterećena.

Kada je reč o restrukturanju 153 javna preduzeća, Dželetović je ukazao da je u interesu države da u njenom većinskom vlasništvu ostanu neka od javnih preduzeća, jer nisu sva gubitaši, ali se neka od njih moraju učiniti profitabilnim.

Dželetović je dodao da vlada tek treba da napravi plan koja su od javnih preduzeća od vitalnog državnog interesa, pa će na osnovu toga biti određena njihove sudbina.

Generalni direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić naveo je da to javno preduzeće ima 15.000 zaposelnih i nema viška zaposlenih, napominujući da u Srbiji nedostaju nova radna mesta.

Kao pozitivan primer, Krkobabić je istakao da je u prva tri meseca ove godine Pošta ostvarila rast dobiti od oko 67 odsto u odnosu na isti period lane.

U Srbiji su svi veliki privredni sistemi u državnom vlasništvu uglavnom ruinirani, ali dosta javnih preduzeća može poslovati profitabilno i da se mogu osposobiti da budu ravnopravna privatnim kompanijama, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "tržišni igrači" moraju da imaju iste startne uslove za poslovanje i ne isključuje mogućnost da Pošta Srbije dobija strateškog partnera iz inostranstva, za šta postoje pozitivna iskustva drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: