Toplotne pumpe: Greju, hlade, štede

Toplotne pumpe spadaju u najsavremenije uređaje pomoću kojih može da se greje i hladi objekat, rečeno je na stručnom skupu u PKS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

08:16

Default images

Njihovom primenom bi se, kako je navedeno, smanjila potrošnja električne energije i doprinelo zaštiti životne sredine.

Stručnjak u toj oblasti prof. dr Marija Todorović rekla je da takve pumpe daju mogućnost za najjeftinije grejanje i hlađenje korišćenjem obnovljivih izvora energije. Toplotne pumpe se kako je kazala, istovremeno mogu koristiti i kao rashladni, ali i toplotni uređaji, u zavisnosti u kom režimu rade.

"Na ovaj način se sa potrošenih jedan klilovat električne energije dobija četiri do šest kilovata toplotne energije čime se značajno smanjuju troškovi, i doprinosi povećanju energetske efikasnosti", objasnila je Todorović.

U pogledu korišćenja toplotne energije na ovim prostorima prednjači se u odnosu na svet, jer je već, u bivšoj SFRJ, 1984. godine Slovenska plaža u Budvi počela da koristi sistem toplotnih pumpi.

Sistem korišćenja takvih pumpi počeo da funkcioniše dvadeset godina pre nego što je stigla direktiva EU.

Sekretar Udruženja industrije Svetozar Krstić ukazao je na činjenicu da su ušteda energije, odnosno troškovi uštede daleko manji nego ulaganje u nove energetske kapacitete.

On je dodao da Privredna komora Beograda održavanjem ovakvih skupova doprinosi podizanju nivoa svesti o značaju energetske efikasnoti u Srbiji.

Na skupu je rečeno da je cilj Srbije da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u potrošnji, što je i njena obaveza koja proističe iz članstva u Energetskoj zajednici u jugoistočnoj Evropi kao okvira za integraciju u energetsko tržište EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: