Dve godine od zatvaranja Agrobanke

25. maja navršilo se tačno dve godine od zatvaranja Agrobanke. Akcionari banke podsećaju na "do sada neviđenu pljačku imovine akcionara u svetskim razmerama".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

21:54

Default images

"Dve godine slušaju priče o borbi protiv korupcije i kriminala u zemlji gde je privatna imovina plen Državno-finansijsko-političko-tajkunskog kriminala", navode akcionari Agrobanke u zajedničkom saopštenju..

"Šta očekivati u zemlji u kojoj je zbog mita uhašena osoba na čelu institucije (AOD) koja treba da predstavlja simbol sigurnosti finansijskog sistema a koju imenuje Vlada Republike Srbije.Šta očekivati u zemlji gde je takva osoba potpisnik sporazuma o osnivanju Komiteta za finansijsku stabilnost", pitaju se Akcionari Agrobanke.

Akcionari navode da su članovi Komiteta za finansijsku stabilnost i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Lazar Krstić, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, državni sekretar u Ministarstvu finansija, viceguverner NBS zadužen za finansijsku stabilnost, kao i generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS.

Podsetimo, Narodna banka Srbije oduzela je dozvolu Agrobanci i umesto nje formirala banku pod imenom Nova Agrobanka u koju je uplatila 90 miliona evra osnivačkog kapitala u maju 2012. godine.

Prinudna uprava u Agrobanku uvedena je pošto je u postupku kontrole poslovanja utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju, dok je istom kontrolom utvrđen zadovoljavajući nivo likvidnosti banke, koji je u tom trenutku bio iznad propisanog minimalnog nivoa.

Prema proceni stručnjaka, loše upravljanje Agrobankom koštalo je poreske obveznike u Srbiji 100 miliona evra.

"Revizorske kuće, nadzorne službe Narodne banke Srbije, nadzorni organi Agrobanke, akcionari i njihovi predstavnici u Upravnom odboru, bili su nezainteresovani za poslovanje te banke, iako su za taj posao bili dobro plaćeni", govorio je broker Nenad Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: