Mura u stečaju, sa njom i Prvi maj?

Slovenačka kompanija "AHA Mura" otišla je u stečaj, a deo stečajne mase tako je postao i pirotski "Prvi maj", čiji su slovenci vlasnici.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.05.2014.

10:38

Default images

Odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti o proglašenju stečaja kompanije "AHA Mura", vlasnika pirotske fabrike "AHA Mura Prvi maj" koja zapošljava 1.300 radnika, pirotska fabrika postala je deo stečajne mase pa je njena budućnost neizvesna.

Kolegijum pirotske fabrike saopštio je danas da fabrika u Pirotu nastavlja da radi, apelovao na radnike da ozbiljnim pristupom prema radnim obavezama daju svoj doprinos da se fabrika i radna mesta sačuvaju.

U isto vreme, rukovodstvo i sindikati rade na izradi plana koji će biti prezentovan Ministarstvu privrede kako bi se očuvala fabrika.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da ova situacija ne mora neminovno da znači da će pirotska konfekcija prestati da radi.

"Pirotska fabrika je deo stečajne mase, ali to ne znači da će ona prestati da radi. Stečajni upravnik "AHA Mura" bi mogao da nađe investitora. Država je takođe na potezu, jer bi ona mogla da naplati garancije koje je dala kompanija "AHA Mura" kako bi dobila podsticaje za upošljavanje radnika u iznosu od oko šest miliona evra, tako da država neće biti na gubitku. Ljudi iz pirotske fabrike rade na izradi plana reorganizacije sa kojim će upoznati Ministarstvo privrede i u koordinaciji sa državom će se tražiti rešenje", kazao je Vasić.

Javnosti se obratio i kolegijum kompanije "AHA Mura Prvi maj" u čijem saopštenju se navodi da pirotska fabrika nastavlja da radi.

"Kolegijum "AHA Mura Prvi maj" moli sve radnike da svojim ozbiljnim odnosom prema radnim obavezama daju svoj puni doprinos u rešavanju novonastale situacije, a pre svega na očuvanju kupaca kao garancije da će se samo tako sačuvati radna mesta i fabrika", kaže se u saopštenju.

Rukovodstvo kompanije i predstavnici reprezentativnih sindikata, kako se dodaje, zajedno rade na planu koji će, čim bude završen, biti prezentovan nadležnim ministarstvima kako bi se zajedničkim naporima svih našlo najbolje rešenje i sačuvalo 1.300 radnih mesta u pirotskoj fabrici.

Stečaj u kompaniji "AHA Mura" Okružni sud u Murskoj Soboti, kako javljaju slovenački mediji, proglasio je nakon zahteva Poreske uprave Slovenije, s obzirom da ova kompanija ima velika dugovanja za neuplaćene poreze i doprinose radnicima koji premašuju šest miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: