"Ogromna šteta načinjena agraru"

Ministraka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže za B92 da su polave načinile ogromnu štetu poljoprivredi u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2014.

16:45

Default images

Gostujući u Vestima TV B92, ministarka je rekla da trenutno raspolaže podacima sa područja koja su bila manje pogođana polavama, dok se narednih dana očekuju i podaci iz mesta gde su polave bile jačeg intenziteta, ali da se već sada može reći da je šteta ogromna.

"Podaci nam ukazuju na ogromnu štetu u Kolubarskom okrugu gde je poplavljeno 27.000 hektara, u Braničevskom 26.000 hektara, na području od Ljubovije do Šida 17.000 hektara. Od Trstenika do Kruševca uništene su površine pod povrtarskom i ratarskom proizvodnjom, a slično je i od Čačka do Kraljeva. Mnogi poljoprivrednici pretrpeli su totalnu štetu", kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da je i stočni fond dosta stradao - negde su stradala pojedinačna grla, a negde i čitave farme. Samo je u jednoj farmi kod Svilajnca stradalo oko 2.000 jagnjadi, a poplave su odnele i cele farme pilića, nekoliko ribnjaka, kao i veliki broj košnica.

Ministarka poručuje poljoprivrednicima da budu strpljivi, jer prvo moraju da se sagledaju sve razmere štete. Ona podseća da su ogromnu štetu pretrpele i infrastruktura i energetika, kao i da su oštećeni brojni stambeni objekti.

"Ono što mogu da kažem je da će se nakon sagledavanja štete raditi na utvrđivanju prioriteta. U najvećoj mogućoj meri pomoći ćemo da ljudima prevaziđu ovu situaciju. Prvo ćemo da obezbedimo repromaterijal – seme i đubrivo – kako bi se obnovila proizvodnja gde je to moguće", kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, najavljena je i velika pomoć donatara, poput Inistuta za kukuruz, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ali i mnogih drugih.

Pored pomoći u sanaciji štete, poljoprivrednici mogu da očekuju i stručne savete. Ministarka kaže da stručne službe već uzorkuju zemljište, da se rade analize, utvrđuje se sastav zemljišta, kao i da će se posle toga izaći sa preporukom kako da poljoprivrednici obnove proizvodnju, koje kulture da gaje i kako da poprave status zemljišta.

Inspekcije istovremeno vrše stroge kontrole kako hrana koja je bila u kontaktu sa poplavama ne bi stigla do korisnika. Kontrolišu se kako poplavljena područja, tako i pijace i trgovine.

Snežana Bogosavljević Bošković kaže i da je uklanjanje mrtvih životanjina iz poplavljenih područja u toku. Nakon uklanjanja leševa sledi čišćenje, pa totalna dezinfekcija kako bi se pripremio teren za povratak ljudi i životinja u područja koja su bila pogođena poplavama. Ministarka poručuje da će sve to biti završeno u najkraćem roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: