Kompanije i danas uz ugrožene

Mnogobrojne kompanije, udruženja i pojedinci odazvali odazvali su se apelima za pomoć ugroženom stanovništvu od polava i nastavljaju sa svojim donacijama.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.05.2014.

12:42

Default images

Mnogobrojne kompanije, udruženja i pojedinci odazvali su se pozivima predstavništava Privredne komore Srbije (PKS) u inostranstvu da se uključe u akcije prikupljanja pomoći za stanovnike Srbije ugrožene poplavama.

Kako saopštava PKS, komori je stiglo pismo podrške iz Brisela od generalnog sekretara Evropske komore (Euroćambres) Arnalda Abrucinija, a iz neposrednog susedstva stigla je poruka podrške predsednika Bugarske privredne komore.

Privrednik iz Skoplja Borče Josevski kaže da se nada da će Srbija iz ove nesreće izaći jača nego ikad, jer nije sama a, pored te poruke, iz Makedonije je stigla i pomoć koju su Srbiji, pogođenoj nezapamćenim poplavama, uputile makedonske firme AgroTehna, Rule Turs, Fud Master, Radio BubaMara, Fortuna Grup, EMO Vodno, Simax Špedicija Skoplje, Rade Končar TEP, Lions Klub Vardar, Lions Klub Alfa.

Predstavništava PKS u inostranstvu od izbijanja katastrofalnih poplava animiraju privrednu javnost zemalja domaćina i pozivaju privrednike, njihova udruženja i komore da se uključe u akcije prikupljanja pomoći za ugrožene u Srbiji.

Direktor Predstavništva PKS u Frankfurtu, Marko Čadež, uputio je apel za pomoć žrtvama poplava u Srbiji na adrese direktora 49 nemačkih regionalnih privrednih komora, kao i nemačkim kompanijama, organizacijama i udruženjima.

Kompanija P&G (Prokter i Gembl) već je preko svog predstavništva u Srbiji uputila materijalnu pomoć ugroženima a prodajni lanac DM takođe realizuje materijalnu pomoć u Srbiji, koju šalju i firme REWE, BASF, Thyshen Krupp, General Electric Germany.

DMK Humana - proizvođač mleka u prahu za bebe, sve zalihe u Srbiji podelio je ugroženima, a na putu su nove hitne pošiljke iz Nemačke.

Čadež, koji je i predsednik Foruma Srbija-Nemačka, kaže da se trenutno o pomoći ugroženim u Srbiji vode razgovori sa strukovnim udruženjima. Čadež je, inače, uključen i u zajedničku humanitarne akcije Ambasade SR Nemačke u Beogradu, Nemačko-srpskog udruženja privrede, Delegacije nemačke privrede u Srbiji i humanitarne organizacije Help.

Predstavništvo Privredne komore Srbije u Moskvi prvo se obratilo Privrednoj komori Ruske federacije, koja je animirala svojih 46 gubernija i 173 kancelarije za pružanje pomoći.

"Odziv je toliki da u Ambasadi više nema gde da se skladišti prikupljena pomoć", kaže direktor Predstavništva PKS u Moskvi Sveta Vasiljević.

Srpska dijaspora organizovala je centralizovano skladište u Moskovskoj oblasti za sakupljanje pomoći iz regiona.

Kompanija koja posluje u Rusiji, a deo je gornjemilanovačkog "Metalca", stavila je svoje kapacitete u funkciju pakovanja humanitarne pomoći, a sa srpskim transportnim firmama dogovoren je besplatan šleperski prevoz.

Među ruskim kompanijama, prva se odazvala ZAAB Invest, a već su reagovale i druge kompanije i banke, donirajući novčane uplate, kontigente kreveta, hrane, odeće, čizama i druge opreme potrebne za pomoć ugroženim delovima Srbije.

a poziv Predstavništva PKS u Beču pokrenute su brojne donatorske aktivnosti u Austriji, čija je vlada već donirala 500.000 evra i poslala 18 specijalnih vozila, šest čamaca i 60 obučenih spasilaca kada je situacija bila najkritičnija. Značajna sredstva uplatila je Erste Banka, kompanija Novomatik, Telekom Austrije priprema akciju, gradonačelnik Beča najavljuje novčanu pomoć, a donatorska konferencija austrijskih firmi koje rade u Srbiji zakazana je za 27. maj. Državna austrijska ORF televizija pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za postradale od poplava na Balkanu "Komšija u nevolji".

Brojna srpska dijaspora iz Austrije poslala je u Srbiju 30 kamiona humanitarne pomoći.

Francuska će, zajedno sa EU, biti glavni pokrovitelj svetske donatorske konferencije za Srbiju, koja će biti održana u junu u Parizu.

Francuski investitori u Srbiji prvi su reagovali preko svojih filijala u zemlji, pa je tako CFND sve zaposlene i mehanizaciju u luci Beočin angažovao na utovaru i dopremanju peska. Lafarž je otpremio 140 šlepera sa oko 3.550 tona peska, farmaceutski gigant SANOFI, preko svoje Fondacije za urgentne operacije solidarnosti, donira lekove, a Sosijete ženeral banka i desetak drugih kompanija dalo je priloge u novcu.

Pored pomoći koju Italija upućuje preko Crvenog krsta i italijanske civilne zaštite, na dopise direktora Predstavništva PKS u Milanu Gorana Ilića odazvala se grupacija Makaferi, koja je donirala 15 tona šećera. Poslovni savet regije Lombardija poslao je dva generatora, a regija Veneto sa Ministarstvom zdravlja Srbije razmatra spiskove potrebnih lekova koje će donirati.

Ilić kaže da u Ambasadu u Rimu i Konzulat u Milanu svakodnevno pristužu donacije, ali da se najveća sredstva očekuju na humanitarnoj večeri koja će biti organizovana u Ambasadi Srbije u Rimu. Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je na 12. zasedanju Saveta rukovodilaca trgovinsko-industrijskih komora zemalja Zajednice Nezavisnih Država, koje je održano u Minsku, upoznao učesnike sa aktuelnom situacijom u Srbiji i uputio apel za podršku i pomoć ugroženim područjima u našoj zemlji. Usled vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama, britanska farmaceutska kompanija GSK (GlaxoSmithKline) je obezbedila donaciju u novcu i lekovima, ukupne vrednosti od preko 8,5 miliona dinara.

GSK je Ministarstvu zdravlja kao humanitarnu donaciju stavio na raspolaganje antibiotike i lekove za respiratorne bolesti (ukupno 6 800 kutija), a već 23. maja započeo isporuku zahtevanih količina. Osim navedenih lekova koji su na listi najneophodnijih, GSK Ministarstvu zdravlja stavlja na raspolaganje kao donaciju i sve ostale lekove iz GSK proizvodnog programa, ukoliko se za njima javi potreba.

Pored donacije u lekovima, GSK je Crvenom krstu Srbije 21. maja donirao novčanu pomoć u iznosu od 1,4 miliona dinara, u svrhu zbrinjavanja građana Republike Srbije sa poplavom ugroženih područja.

Pored kompanijske podrške, zaposleni u GSK organizovali su akciju prikupljanja individualnih donacija. Direktor Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica Pera Dobrojević izjavio je da je Javno preduzeće "Vojvodinašume" od početka borbe sa poplavama maksimalno angažovano na poslovima odbrane.

Često se dešavalo da je mehanizacija, pre svega bageri, bila u neprekidnom pogonu i više od 48 sati, a da su se samo smenjivali vozači koji su često "vezivali" i po dve smene bez odmora, rekao je on.

Dobrojević je kazao Tanjugu da su radnici i mehanizacija "Vojvodinašuma" stavljeni na raspolaganje stručnjacima iz vodoprivrede koji rukovode odbranom od poplava, pre svega "Voda Vojvodine"svakodnevno bili angažovani na svim ugroženim područjima na teritoriji Vojvodine, odnosno na području sremskomitrovačke i šidske opštine. On je precizirao da je angažovano oko 300 radnika i više od 50 komada kamiona, traktora, kipera i ostale teške mehanizacije.

Po Dobrojevićevim rečima, radnici i mehanizacija "Vojvodinašuma" učestvovali u odbrani od poplava u Kupinovu, Klenku, Sremskoj Mitrovici, Jameni, Moroviću, Višnjićevu i Bosutu.

Rađene su različite vrste poslova od razvoženju vreća sa peskom do prebacivanja vode pumpama različite snage uz upotrebu traktora velike snage koji su, kako je rekao, neophodni da bi rad tih pumpi uopšte bio moguć.

Poslednjih tri-četiri dana komplatna mehanizacija i ljudstvo "Vojvodinašuma" radilo je na izradi odbrambenog "žecijeg" nasipa u šumama u blizini Sremske Rače i Morovića. Ti nasipi su, kako je istakao Dobrojević, zahvaljujući nadljuskim naporima ljudi iz "Vojvodinašuma" i iz "Voda Vojvodine" urađeni u rekordno kratkom roku, i sada se radi na njihovom održavanju i eventulnom ojačavanju.

Dobrojević je naglasio da su, pored aktivnosti na odbrani od poplava, zaposleni u "Vojvodinašumama" intezivno radili i na zbrinjavanju divljih životinja u bosutskim i morovićkim šumama, istakavši da je divljač u svakom smislu zbrinuta i smeštena u tri ograđena dela lovišta koja nisu pod vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: