Gde će ljudi da rade posle poplava?

U blatu i mulju, posle katastrofalnih poplava i klizišta koja su aktivirana širom Srbije, ostali su i fabrički pogoni, mašine, kamioni, mehanizacija...

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

08:45

Default images

U Ministarstvu privrede kažu da je rano za procene, ali da Komisija za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda pravi plan po kojem će obilaziti ugrožena područja čim se voda povuče.

Samo u Obrenovcu, pre nedelju dana, stanovnici su odlazili na posao u 613 preduzeća, a vlasnici su otvarali svojih skoro 2.000 dućana, trgovinskih i zanatskih radnji i agencija. Gotovo sve njih je, prethodnih dana, zbrisala vodena stihija. U ovoj opštini registrovano je čak 3.000 poljoprivrednih domaćinstava, koja su iz obrenovačkog atara snabdevala beogradske pijace. Više nemaju šta da im ponude. Zasade je odnela vodena bujica, a bespomoćna stoka je ostala zarobljena u štalama.

Miodrag Antić, vlasnik projektnog biroa u centru Obrenovca, kaže da je voda potopila njegovu firmu u kojoj je radio zajedno sa suprugom i još dvoje radnika. Sada su svi ostali bez posla.

"Srećni smo što nam je glava ostala na ramenu, ali ne znamo kako ćemo dalje. Obrenovac je mrtav grad, verujem da je 95 objekata potopljeno. Talas koji je nadošao za nekoliko minuta nosio je sve pred sobom. Jezivo je bilo lomljenje izloga i probijanje zidova. Potopljeno je stovarište „Kolos“ na ulasku u industrijsku zonu, kompletna mehanizacija građevinske firme „Ineskop“...Bio sam u pogonima tih fabrika i video da su i kamioni skoro potpuno pod vodom. Kompletno su potopljene i neke pumpe, megamarketi i sve male radnje", priča Antić.

Za sada nemerljiva šteta zadesila je i ostale krajeve naše zemlje. Na stotine je fabričkih hala u koje radnici još dugo, a možda i nikad neće moći da se vrate, jer su ih odnele bujice ili klizište. Prošlog četvrtka, rečica koja je tekla iznad fabrike „Krušik plastika“ u Osečini sručila se na ovo preduzeće i u roku od 15 minuta poplavila objekte od 10.000 kvadratnih metara.

"Sve gotove proizvode cevi, rezervoare, ambalažu koji su skladišteni na otvorenim i poluotvorenim skladišnim prostorima vodena stihija je odnela", priča Zoran Urošević, direktor ovog preduzeća, koje je i bez ove katastrofe bilo na kolenima, jer se nalazi u restrukturiranju.

"Nestalo je oko 100.000 gajbi, stotine cevi, rezervoara, kaca i drugih proizvoda. Iz bezbednosnih razloga električna energija je isključena, jer je trafostanica poplavljena. Ne postoji mogućnost da se u skorije vreme bilo koja mašina stavi u pogon i da se bilo šta radi, niti da se poslovnim partnerima isporuče pozicije koje su pre poplave urađene. Nemogućnost da se proizvodi i izmiruju ugovorne obaveze za posledicu neminovno ima prekid novčanih priliva i nemogućnost izmirenja obaveza.Voda je ostavila samo brige - kako isporučiti robu koju su kupci ranije naručili, gde smestiti proizvode koji su bili u magacinu koji se trenutno ne može koristiti, da li će biti vajde od osiguranja koje su plaćali", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: