Šteta na objektima veća od mlrd EUR

Konačnu procenu štete na svim stambenim i infrastrukturnim objektima izazvanu poplavama daće stručne komisije, a ona će iznositi verovatno preko milijardu evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.05.2014.

15:19

Default images

Poplavom je narušeno oko 4.000 magistralnih puteva prvog reda, seoskih, oštećeno je 250 mostova, oko 2.500 građevinskih i stambenih objekata je poplavljeno, a ogroman problem predstavljaju i klizišta na pojedinim deonicama i putevima, kažu iz Građevinsko-industrijske komore.

"Na koji način će se šteta sanirati videće se, ali će sve to zahtevati puno rada i materijalnih sredstava da bi se sredilo i dovelo u neki normalni red", rekao je Tanjugu potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić.

On je naveo da će konačnu procenu štete na svim građevinskim, infrastrukturnim i stambenim objektima dati komisije koje će biti formirane i koje bi trebalo valjano da procene štetu.

"Važno je da nema zloupotrebe, ovo je teška situacija, a posebno bi esnaf, odnosno ljudi od struke trebalo da budu uključeni. Po našim prvim viđenjima konačna procena štete na svim stambenim, infrastrukturnim objektima iznosiće najverovatnije preko milijardu evra", rekao je Rodić.

Ipak, koliko će ona i konačno iznositi videće se, a način na koji će biti obavljena sanacija videće se tek kada procenu budu dale stručne komisije, fakulteti, instituti, projektni biroi i građevinska operativa, dodao je Rodić.

U tu procenu, kako je kazao, ne računaju se štete koje će se odraziti na poljoprivredu, potom koliko je nameštaja i drugih stvari oštećeno....

Za sanaciju štete biće potrebno nekoliko godina, a osnovni radovi na sanaciji trajaće mesecima kako bi se objekti sredili i priveli nameni, popravila komunalna infratsruktura , vodovod, kanalizacija, omogućila električna energija i putna infrastruktura.

U posao procene štete i davanje rešenja i predloga za njeno saniranje moraju da se uključe stručnjaci, koji moraju da vode glavnu reč u tom poslu, smatra Rodić.

"Struka bi trebalo da se sastane, zasedne i bez političkog marketinga da konkretna rešenja. Sve druge priče i okrugli stolovi neće dati konkretna rešenja, esnaf mora da vodi glavnu reč u ovakvoj situaciji“" rekao je Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: