Ilić: Pet godina da se oporavimo

Poplave su zadale veliki udarac državi i trebaće četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi, izjavio je danas ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 16.05.2014.

09:27

Default images

"Ovo je izuzetno veliki udarac za budžet što će se videti nakon procene štete. Svakako će trebati četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi od ovoga", ocenio je Ilić za RTS.

Ministar je naveo da su poplave odnele useve, uništile zasade a građani pretrpeli veliku štetu.

"Voda je odnela i kukuruz i pšenicu, narod je ostao bez ičega - kako su sedeli u kući, tako su pobegli od vode", rekao je Ilić.

Do mnogih odsečenih mesta se dolazilo sporednim putevima, stizalo se uz pomoć vojske i policije gde je moglo, nije bilo struje, opisao je ministar stanje na terenu.

"Sinoć smo imali veliki udarni talas na Zapadnoj Moravi, koji je prebačen prema Kraljevu. Poplavljena su okolna mesta, a gradovi su sačuvani. Zatim, nadošlo je jezero... opština Knić je velikim delom ugrožena. Znate kako je kad ne vidite gde idete, upadate u vodu, a morate da dođete do ljudi kojima treba pomoć. Treba im dostaviti vodu, hranu. Bila je odbrana i borba za život", rekao je Ilić.

Ministar je zadovoljan dobrom koordinacijom nadležnih službi, institucija i građana.

"To je neverovatna snaga, volja da se pomogne. Mladići u Čačku, pretežno navijači, branili su halu, napunili su 20.000 džakova", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, do ovakvog stanja nisu doveli loši sistemi za odbranu od poplava, već su u pitanju "nenormalno visoki vodostaji" koji se nisu mogli kontrolisati.

"Kod nas je dva dana pre Obrenovca bio udar i tad je pukla Čemernica, pukla odbrana. Bio je ogroman talas i vodostaj koji je odneo sve džakove", rekao je minsitar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: