Drakulić potvrdio: Želi RTB Bor

Biznismen Zoran Drakulić potvrdio je da želi da kupi Rudarsko-topionicarski basen (RTB) "Bor".

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 10.05.2014.

09:06

Default images

Predsednik "Point grupe" u izjavi za Novosti kaže da je RTB potencijalno najperspektivnija kompanija u Srbiji.

"To preduzece ima ogroman izvozni potencijal", kaže Drakulić.

"Zbog toga smo mi, zajedno sa našim partnerima, a reč je o ozbiljnim kompanijama i iz zapadne Evrope i sa Dalekog istoka, spremni da ucestvujemo na tenderu za kupovinu većinskog paketa u RTB. Sve pod uslovom da država želi da "Bor" dobije strateškog partnera", rekao je Drakulić.

Prema njegovim rečima, revitalizacijom postojećih rudnika u Boru i Majdanpeku, godišnje bi u RTB moglo da se proizvodi do 70.000 tona bakra, dok se danas u Basenu produkuje upola manja količina tog metala.

"Uz tu količinu bakra, računajući i dodatne prihode od proizvodnje zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, RTB bi godišnje ostvarivao promet od oko 750 miliona dolara", rekao je Drakulić, prema čijem mišljenju i za RTB i za državu najbolje rešenje bi bilo da "Bor" dobije strateškog partnera.

"Medutim, pre toga, uz rešavanje problema istorijskog ekološkog nasleda, treba rešiti i problem nasledjenih dugova", kaže predsednik "Point grupe".

"Ali, imajući u vidu da najveća potraživanja od RTB imaju državne firme, to bi se moglo rešiti konvertovanjem dugova u kapital države u novom preduzeću ili otpisom potraživanja. Tek nakon toga, podvlacim, ako država to hoće, treba raspisati tender za izbor strateškog partnera", rekao je Drakulić.

On je dodao da bi sa partnerima bio spreman da uloži više stotina miliona dolara.

"Daleko je bitnije da bi, sem kupovine većinskog paketa, opet u zavisnosti od uslova potencijalnog tendera, mi bili spremni da uložimo u revitalizaciju postojecih i otvaranje novih rudnika, kao i obnovu rudarske i metalurške mehanizacije", naglasio je biznismen i dodao da bi od uslova tendera zavisilo i koliko bi radnika bilo potrebno za rad u Boru i Majdanpeku.

Drakulić kaže i da novi resursi bakra i zlata, koje je u okolini Bora pronašla američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran", samo idu naruku RTB.

"Naravno da bi se Amerikancima, ukoliko otvore rudnik, daleko više isplatilo da koriste postojeća rudarska i metalurška postrojenja u RTB, nego da grade nova", objasnio je Drakulić.

"S druge strane, i državi bi bilo bolje da "Friport" rudu preradjuje u Boru, a ne da koncentrat bakra izvozi", rekao je on za "Novosti".

Ulaganje u RTB "Bor" najavio je nedavno i biznismen Milan Popović. Srpski kralj bakra, kako ga u poslovnim krugovima nazivaju, voljan je da sa Ruskom bakarnom kompanijom, preuzme većinski paket RTB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: