Još 5 meseci nade za 53.000 radnika

Preduzeća u restrukturiranju biće zaštićena od prinudne naplate još pet meseci i to je suština izmene i dopune postojećeg Zakona o privatizaciji.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 07.05.2014.

08:51

Default images

Te izmene je u utorak usvojila Vlada Srbije i uputila Skupštini na hitno usvajanje. Time je, praktično, sprečeno da poverioci od 15. maja blokiraju račune 155 preduzeća u restukturiranju, koja upošljavaju 53.584 ljudi.

Poverioci će se, po novom zakonu, namirivati iz prodajne cene ovih firmi. Za preduzeća koja se privatizuju metodom javnog tendera, odnosno javne aukcije, državni poverioci ne mogu tražiti prinudnu naplatu, niti bilo koju meru postupka izvršenja radi namirenja potraživanja nastalih do 31. 12. 2007. godine, navodi se u Nacrtu zakona.

Iako se privatni poverioci otvoreno ne pominju, u ovoj „zabrani“ prinudne naplate i oni će morati da sačekaju 150 dana. Da bi pokrenuli proces povraćaja svog novca, svi poverioci sudu će morati da prilože i predlog za namirenje potraživanja koju izdaje Agencija za privatizaciju.

Kada ove izmene, naime, stupe na snagu, svi poverioci imaju rok od 30 dana, da uz odgovarajuću dokumentaciju prijave Agenciji svoja potraživanja. Agencija za privatizaciju, potom, ima rok od 90 dana da to evidentira, i utvrdi visinu potraživanja za svakog poverioca i svako preduzeće u restrukturiranju.

Zatim Agencija ima zadatak da napravi predlog za namirenje potraživanja, koji će u toku ta tri meseca dostaviti poveriocima. Banke, poreznici, dobavljači i ostale firme koje su prijavile potraživanja od preduzeća u restrukturiranju, imaće potom rok od 30 dana da se izjasne da li su saglasni sa predlogom Agencije za privatizaciju. To je ukupno 150 dana od trenutka stupanja izmena zakona na snagu. Tek po isteku tog roka od pet meseci, moguća je prinudna naplata od ovih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: