Ilegalna kocka odnese 700 mil. RSD

Budžet je u 2013. godini od igara na sreću prihodovao 4,8 milijardi dinara a procenjuje se da zbog postojanja sive zone država godišnje gubi 700 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.04.2014.

12:38

Default images

Kako je rečeno na skupu u organizaciji Danas pres konferens centra, procene su da je siva zona u igrama na sreću učestvuje sa oko 30 odsto.

Predstavnik Poreske uprave Srbije Dejan Stojanović rekao je da su prihodi od posebnih igara na sreću u prošloj godini iznosili 3,15 milijardi dinara, a od Državne lutrije Srbije 1,68 milijardi dinara. On priznaje da je problem sive ekonomije u ovom segmentu veliki i dodaje da je Poreska uprava u saradnji sa policijom konrtolisala tu oblast. Kako kaže, podneto je 77 zahteva za kontrolu 220 lokacija za koje se sumnja da se na njima obavlja ilegalno kockanje.

"Zvanično je obrađeno 45 zahteva, podneto 38 krivičnih prijava što znači da su naše sumnje bile tačne, a to je zabrinjavajuću podatak", rekao je Stojanović i ocenio da država zbog ilegalnih aktivnosti u igrama na sreću gubi oko 700 miliona dinara godišnje.

Stojanović je poručio da država na suzbijanju sive zone u toj oblasti radi.

Ove godine će, na primer, biti odobrene dozvole za "on lajn" igre na sreću, ali i praćene elektronskim nadzorom. U prvom kvartalu sledeće godine, kako je rekao, očekuje se elektronski nadzor i u sportskim kladionicama.

Tomas Smolgud iz kompanije "Planet vin 365", koja posluje u Srbiji i drugim evropskim zemljama, ocenio je da je najveći problem srpskog tržišta rast sive zone u ovoj oblasti koja se procenjuje na 30 do 40 odsto tržišta.

Ocenivši da prihodi u Srbiji mogu biti veći, on je naveo podatak da su kod nas prihodi budžeta od igara na sreću prošle godine iznosili oko 45 miliona evra, dok je Slovačka iste godine prihodovala 130 miliona evra.

Prema njegovim rečima, vrednost evropskog tržišta igara na sreću iznosi više od 50 milijardi evra.

On je pozdravio nastojanje države da reguliše sivu zonu u toj oblasti, kao i to što država usvaja zakone vezano za "on lajn" igre na sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: