"Niže plate možda i ne budu ušteda"

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je potreban oprez kod najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, jer naša ekonomija pre svega zavisi od domaće tražnje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

12:13

Default images

Predviđene mere i reforme, iznete u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, Nikolić vidi kao sintezu svega onoga što se moglo čuti poslednjih meseci o tome šta treba srpskoj ekonomiji i šta nismo uradili u prethodnom periodu.

"Gotovo da nemam nikakvih primedbi, jer je to ono sve što su ekonomisti manje - više predlagali u prošlosti, jedina veća dilema po meni jeste smanjivanje plata, odnosno prelazak sa sadašnjeg solidarnog oporezivanja na linearno od 10 odsto", rekao je Nikolić.

On je kazao da je motiv države da tom merom smanji rashode, odnosno trošak države, ali da krajnji cilj te mere nije samo po sebi obaranje rashoda već smanjivanje deficita.

Ipak, navodi Nikolić, primeri iz našeg budžeta pokazuju da se deficit ne smanjuje u meri u kojoj se smanjuju troškovi, jer je naša ekonomija zavisna, pre svega, od domaće tražnje, "koju kada redukujete direktno potkopavate prihodnu stranu budžeta".

On smatra da je dobro što bi, kako je najavljeno, oporezivanje plata u javnom sektoru od 10 odsto trebalo da počne tek od jula, tako da ima još dva meseca da se ta mera "upakuje" na pravi način.

"Iskustvo pokazuje da ono što dobijete na mostu izgubite na ćupriji, u našem slučaju i deficit se povećava uprkos tome što smo svakako štedeli u budžetu i što smo povećavali neke indirektne poreze", rekao je Nikolić.

On je naglasio da će prava mera oporavka javnih finansija i pravog restruktuiranja biti oživljavanje privrednih aktivnosti, što jedino bitno može da promeni stanje javnih finansija.

Kako je rekao, oporavak srpske privrede je proces koji će trajati godinama i nikako ne smemo očekivati rezultate preko noći ili neki preokret u skorijoj budućnosti. "Godinama smo propadali i ako istim stopama sada krenemo da se uzdižemo biće nam potrebno duplo više vremena, tako da je reč o periodu koji se meri godinama", kazao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: