APS kupuje loše zajmove i u Srbiji

Članica Grupacije Svetske banke IFC potpisala je sa APS Holdingom Sporazum za rešavanje problema nenaplativih kredita u istočnoj i južnoj Evropi.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 29.04.2014.

11:48

Default images

APS Holding je kompanijom koja se bavi investiranjem i upravljanjem nenaplativih kredita.

Kako se navodi, IFC će obezbeditit finasijska sredstava do 20 miliona evra za zajedničku kupovinu sa APS-om portfelja nenaplativih kredita, uključujući potrošačke i stambene kredite, kao i kredite za male i veće kompanije.

Dodaje se da samo u Rumuniji, kroz ovo partnerstvo može biti rešeno više od 30.000 problematičnih zajmova, tako što bi se ti zajmovi uklonili iz bilansa banaka i na taj način oslobodila sredstva za nove.

U saopštenju se naglašava da će APS Holding, sa centralom u Českoj kupovati nenaplative kredite u Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i potencijalno drugim zemljama istočne i južne Evrope.

Podseća se da je ova investicija deo IFC-evog programa za rešavanje nenaplativih kredita, koji ima za cilj kupovinu nenaplativih kredita, refinasiranje dobrih kompanija i restrukturiranje malih i srednjih preduzeća, kao i da je IFC do danas investirao više od milijardu dolara svojih sredstava i mobilisao oko 2,7 milijarde dolara za ovaj program.

Kako se navodi, kroz program za rešavanje nenaplativih kredita globalno, IFC je omogućio bankama da se reše više od 25 milijardi dolara nenaplativih potraživanja, normalizovao obaveze nekih šest miliona domaćinstava i malih i srednjih kompanija, i na taj način sprečio da veliki broj pojedinaca i kompanija izgube sredstava ili radna mesta.

"Ovaj projekat predstavlja nastavak naše anti-krizne inicijative, koja je već postigla značajne razvojne rezultate u nekim zemljama regiona," rekao je direktor IFC-a za finansijske institucije i privatni investicioni kapital Aftab Ahmet.

On je, kako se ističe u saopštenju dodao da kroz ovakve investicije, IFC pomaže bankama da nastave da obezbeđuju sredstva za kompanije i pojedince, što je od presudnog značaja za ekonomski oporavak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: