"Telekom nećemo dati 'pošto poto'"

Prodaja Telekoma Srbije je kompleksan proces, a ta kompanija neće biti prodata "pošto poto", kaže predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

09:25

Default images

"Ako ne budemo procenili da on neće imati zaista i socijalno i makroekonomski prihvatljivu cenu, onda mi nećemo ni ići u prodaju 'Telekoma'", dodao je Dželetović.

Dželetović je najavio i da će Elektroprivreda Srbije ostati dominantno srpska i dodao da se, kada je spominjana moguća privatizacija, radilo o jednom značajno manjem i neproduktivnom delu EPS-a. Na pitanje novinara o najavama da iz UAE žele da ulažu u beogradski aerodrom, Dželetović je odgovorio da su cilj koncesije i da se sve ono čime država raspolaže stavi u funkciju privrednog razvoja, a da pri tom ne bude povećana spoljna zadužnost zemlje.

Govoreći o merama ukidanja solidarnog poreza i smanjenju plata u javnom sektoru za 10 odsto, Dželetović je rekao da je za državu povoljnije smanjenje od 10 odsto u javnim preduzećima, što je za oko 3,5 odsto više sredstava u budžetu, nego što se dobijalo solidarnim porezom.

Upitan o interesovanju jedne američke kompanije za rudna nalazišta u okolini Bora, Dželetović je odgovorio da su oni spremni da investiraju fascinantnih oko pet milijardi evra, što bi za taj kraj mnogo značilo.

Dželetović je kazao da je važno da se u Srbiji za četiri godine postave zdravi temelji i stvori ekonomska perspektiva i da će razvojni projekti generisati nova radna mesta.

Dželetović je najavio konsolidaciju javnih finansija, svođenje u prihvatljive okvire budžetskog deficita, stvaranje institucionalnog ambijenta radi atraktivnijeg prostora za investicije, rasterećenje realnog sektora da bi apsorbovao eventualne viškove koji će se stvoriti u javnom sektoru.

Dželetović je najavio otklanjanje neverovatnih disbalansa kao što je da nepunih 300.000 proizvodnih radnika izdržava blizu četiri miliona onih koji se ne bave direktnom proizvodnjom i ne stvaraju novu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: