"Administracija podrška privredi"

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je da će državna administracija postati podrška, a ne prepreka investitorima i privatnicima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.04.2014.

14:25

Default images

Vučić je izjavio da će fokus reforme državne uprave i lokalne samouprave biti na redefinisanju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, jačanju kapaciteta državnih službenika i podizanju njihove odgovornosti, kao i uvođenje odgovornosti samouprava za kvalitet sopstvenih odluka.

Predstavljajući u Skupštini Srbije ekspoze nove vlade, Vučić je istakao da će biti uspostavljena obavezna edukacija i usavršavanje državnih službenika na svim nivoima, kao i kriterijumi za njihovo zapošljavanje i napredovanje u državnoj službi.

On je dodao da će državna administracija postati podrška, a ne prepreka investitorima i privatnicima, i da će tome umnogome doprineti agresivno uvođenje elektronske uprave.

Vučić je ukazao da se već danas Zakonom o ministarstvima uspostavlja republički Sekretarijat za javne politike čiji će zadatak biti da obezbeđuje usklađenost javnih politika sa srednjeročnim finansijskim mogućnostima zemlje.

"Usvojiće se potrebne zakonodavne izmene, pre svega Zakona o državnoj upravi, koji će propisati način na koji se javne politike donose, kako bi one bile realne, usklađene i sprovodive", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima privredi, civilnom društvu i svim zainteresovanim stranama biće omogućeno da učestvuju u svim fazama donošenja pravnih akata.

Osvrnuvši se na zaposlene u lokalnim samoupravama koji se finansiraju iz republičkog budžeta, Vučić je istakao da je najveći broj zapošljavan po političkoj liniji, zbog čega je cilj da se kroz reformu lokalne samouprave redefiniše maksimalan broj zaposlenih, a na osnovu broja stanovnika i razvijenosti opštine.

Lokalne samouprave, dodao je on, moraju da preuzmi i veću odgovornost za kvalitet svojih odluka i razvoj koji iz njih proistice, jer sada, u mnogim opštinama, ima nedomaćinskog ponasasnja.

On je kao primer naveo jednu opštinu od 7.000 stanovnika koju nije želeo da imenuje, koja je zbog zaduženosti od 5,5 miliona evra bankrotirala.

"Niko živ ne može da je izvuče. To je uradila neka prethodna vlast, a ova današnja, kada im je opština u bankrotu, umesto da dođu da traže rešenje sa Vladom Srbije, oni dođu da traže ako ima neki dinar za neki fudbalski i košarkaški klub, a ono što mora građanima da se uradi može da čeka još godinu dana. To vam dovoljno govori koliko smo ozbiljni i kako i na koji način funkcionišemo", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: