Rudari ne mogu u penziju ni sa 50

Ni četiri decenije provedene u jami nisu dovoljne rudarima u Srbiji da uživaju u penziji pre navršene 50. godine života.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

09:30

Default images

U pogonu RTB Bor danas ima radnika koji će uskoro imati više leta provedenih na poslu, nego što ih imaju u krštenici. Samo u Boru je desetak takvih primera, a ima ih i u drugim srpskim rudnicima. Tako je ljudima sa najdužim beneficiranim stažom najveći problem kako dočekati penziju.

Dragoljub Sitić iz borskog rudnika je nedavno napunio 48 godina života, a sa beneficijama ima 45 godina radnog staža i još ne može na duži zasluženi odmor. Nikada mu nije bilo teško da radi, nije ni sada, ali smatra da mladi ljudi treba da dođu na njegovo radno mesto. On i dalje ide u jamu, jer to želi, dok mu neko iz Beograda ne omogući da ode u penziju. U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju da, po Zakonu o PIO, rudarima koji imaju staž sa uvećanim trajanjem od godinu i po dana starosna granica se može snižavati najviše do 50 godina života, što je i minimum potreban za ostvarivanje prava.

"To znači da rudari koji imaju 40 godina staža osiguranja, u koji ulazi i onaj sa uvećanim trajanjem, moraju u momentu ostvarivanja prava na starosnu penziju imati navršenih 50 godina starosti. Ostali koji na godinu dobijaju 14, 15 ili 16 meseci benificije, ne mogu u penziju pre 54 godine i četiri meseca života", kažu u PIO.

Trenutno u Srbiji svi sa beneficiranim profesijama imaju identičan problem kao i rudari.

"U zavisnosti od težine, opasnosti i štetnosti poslova, utvrđen je i odgovarajući stepen uvećanja staža. Ne smatram da je to problem, jer se radnicima koji rade na beneficiranim radnim mestima snižava opšta starosna granica", kaže Zoran Milipšević, pomoćnik ministra rada za PIO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: