Direktor EPS-a pred smenom?

Pozadina učestalih kritika Ministarstva energetike poslovodstva EPS-a, mogla bi da bude težnja da se smeni v.d. generalnog direktora Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

08:49

Default images

To piše list Danas, prema saznanjima iz stručnih krugova koji su dobro obavešteni o zbivanjima u EPS-u.

Izvor Danasa dobro upoznat sa zbivanjima u EPS-u kaže da su napadi na tu kompaniju „neosnovani“ i da iza njih stoje „politikantski“ razlozi. "Ministarstvo energetike je prvo kritikovalo Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa. Cilj je bio da se on smeni. Po istom principu Ministarstvo energetike sada kritikuje EPS, s verovatnim ciljem da smeni Aleksandra Obradovića", navodi sagovornik.

"Ne vidim nikakvu odgovornost menadžmenta EPS-a zbog nestanka struje u zapadnoj Srbiji i havarije na transformatoru u Kostolcu. Nije prvi put da sneg ruši stubove i izaziva prekid struje. Svi ti kvarovi su vrlo brzo otklonjeni. Imamo primere iz okruženja da kada sneg poruši stubove danima nema struje i da se dovlače generatori iz drugih zemalja kako bi se stanovništvo snabdevalo električnom energijom", kaže on.

"Što se tiče Kostolca, tamo je došlo do havarije na transformatoru. Havarije se ne mogu predvideti. Moguće je jedino brzo reagovati kako bi se njene posledice otklonile. Transformatori se ne proizvode u Srbiji, servisiraju ih strane kompanije tako da tu nema bilo kakve odgovornosti poslovodstva EPS-a. Očito je da se u celu stvar umešala politika, odnosno da Ministarstvo energetike želi drugačija kadrovska rešenja kada je reč o EPS-u", zaključuje sagovornik.

U političkom delu javnosti rat saopštenjima između Ministarstva energetike i EPS-a tumači se kao vrh tinjajućeg sukoba u vrhu Srpske napredne stranke. Pritom, ministarka Zorana Mihajlović je u prednosti jer ne samo da je po tom položaju nadređena direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću već je i kao potpredsednica SNS na jačoj poziciji od njegove funkcije predsednika Saveta za elektroenergetiku SNS.

Naravno, ministarka je umesto sve češćih saopštenja, mogla i da po konkursu koji je raspisan za direktora ovog javnog preduzeća pronađe drugog kandidata, ali izgleda da o tome u stranci ne postoji dovoljna saglasnost.

Poslednjih nekoliko dana Ministarstvo energetike je u više navrata optuživalo EPS, najpre da nisu pravovremeno reagovali posle nevremena prethodnog vikenda, a zatim i da je zbog niza propusta u toj kompaniji ugrožen javni interes, da bi EPS na to odgovarao saopštenjima da su u prvom slučaju uradili sve po proceduri, a u drugom da neki lobiji sistematski žele da uruše tu kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: