Opanci za Evropu

Tridesetšestogodišnja Mirna Rackov iz Kikinde jedina u Srbiji ima registrovanu zanatsku radnju za proizvodnju kožnih opanaka.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 24.04.2014.

21:33

Default images

U tradicionalnoj seoskoj obući, napravljenoj u njenoj radionici, igraju članovi folklornih društava širom Evrope.

Kao mala maštala je da bude frizerka, školovala se za proizvođača prehrambenih proizvoda, da bi kasnije u jednoj privatnoj radionici naučila osnove obućarstva. Pre pet godina Mirna je otvorila manufakturu sa imenom "Maca papučarica".

Ona kaže da opanke, uglavnom pravi ručno, sve od krojenja, pa do formiranja na kalupima.

"Za izradu nekih opanaka koristim i šivaću mašinu, a to su uglavnom opanci - kapičari. Kao materijal, kod većine opanaka, koristim juneći vrat i kozju kožu", objašnjava Mirna.

Mirna je do sada napravila dvadesetpet modela opanaka, tri modela čizama, đakovačke sandale i plesne cipele za probe i baletanke, a pored obuće šije bogato dekorisane ženske kožne jeleke.

Ona dodaje da su najtraženiji opanci, takozvani pertlaši, jer u njima folklorci igraju najveći broj igara.

"U toku dana mogu da napravim nekoliko pari opanaka, dok mi za neke treba celi dan", dodaje Mirna.

Mirna je i supruga Dragana nagovorila da otvori radnju za popravku obuće. On kaže da supruzi pomaže uvek kada je velika potražnja za opancima i kad ne može sve da postigne sama.

"Onda ja krojim, pletem, šijem, lepim opanke i sve drugo što treba", kaže Dragan.

U pomoć im ponekad priskoči i sin Željko, a nije zanemarljiv ni doprinos kćerke Mirjane.

Za svoju stručnost Mirna Rackov je nagrađena sertifikatom za stari zanat od Ministrstva ekonomije i regionalnog razvoja. Njeni opanci priznati su na brojnim sajmovima, ali ona i dalje prikuplja znanje na domaćim i inostranim strukovnim skupovima. Isto tako svoje umeće s ljubavlju prenosi na mlade putem kreativnih radionica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: