Kad birate zanimanje, birajte IKT

Informaciono-komunikacione tehnologije su sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje i zato bi trebalo posebno podstaći devojke da se u tome afirmišu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

14:45

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić je na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojaka u IKT-u, navela da žene čine samo 30 odsto od ukupno sedam miliona zaposlenih u ovom sektoru u Evropi, a situacija nije ništa bolja ni kada je u pitanju Srbija.

Ukazujući na veliki potencijal tog sektora za zapošljavanje, ona je navela da su procene da će do 2020. godine samo u zemljama članicama EU biti 700.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti, a da se predviđa veliki deficit stručnjaka. Zato je, kako je navela, važno za celokupnu populaciju da se okrene u smeru IKT-a, a posebno da se podstaknu devojke, jer su one potcenjene i nisu dovoljno afirmisane u ovoj oblasti.

Matić je takođe kazala da država ima obavezu i odgovornost da motiviše mlade ljude, da ih usmerava kroz sistem obrazovanja, da se bori protiv svih vrsta predrasuda vezanih za ove oblasti zanimanja, i da doprinese da devojke ravnopravno učestvuju u njima.

Sekretar Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović, rekla je da je u srpskoj IKT industriji 85 odsto muškaraca i svega 15 odsto žena, ali da to ne znači da će tako i ostati, jer je u Srbiji sve više žena koje vode uspešne IKT firme.

Jovanović je ocenila da sa stanovišta prosečnog čoveka ova struka nije laka i zahteva izuzetno mnogo rada, ali da je zanimljiva, jer povezuje sve oblasti života od medicine, preko građevinarstva, infrastrutkure...

Ona je kazala da, što se tiče zapošljavanja, na domaćoj sceni je velika potražnja za IT stručnjacima, dodavši da u Nemačkoj trenutno nedostaje 32.000 inženjera.

Ukoliko krenu putem IKT, devojke će imati mogućost da rade na vrhunskim projektima, sa vrhunskim stručnjacima, da proputuju svet, upoznaju zanimljive ljude i pokažu da zaista vole svoj posao, dodala je Jovanović.

Direktorka kompanije TeleGroup, Diana Gligorijević, predočila je da IKT, osim što pruža izazove u tehnološkom smislu, omogućava veliki izbor stručnog usavršavanja, kao i mogućnost potpune promene poslovne aktivnosti kojom se bave bez menjanja profesije.

Dve od pet žena ne koriste računar

Muškarci i dalje prednjače kada je u pitanju informatička pismenost, jer čak 40 odsto pripadnica lepšeg pola u Srbiji nikada nije koristilo računar, pokazuju rezultati istraživanja Uprave za rodnu ravnopravnost.

Prema tom istraživanju, samo 15 odsto žena je na pozicijama menadžera a 11 odsto su strateški eksperti.

Kada je reč o poslovnoj upotrebi interneta, gotovo duplo više muškaraca priključuje se profesionalnim mrežama i češće aplicira za posao preko interneta, dok žene prednjače u korišćenju društvenih mreža i traženju informacija o zdravstvu.

Najtraženije veštine pri zapošljavnju kod poslodavaca su fleksibilnost i prilagodljivost, a na trećem mestu je upravo poznavanje IKT-a, dok skoro trećina poslodavaca smatra da je sposobnost upravljanja informacijama, uključujući IKT, veština koja se kod kandidata najteže nalazi, pokazalo je istraživanje.

Rukovodilac istraživanja Nataša Gospić rekla je da je evropski prosek kad je reč o učešću žena u IKT-u 13,7 odsto i da to govori da još mnogo treba raditi da bi se dostiglo ravnopravno učešće muškaraca i žena u toj oblasti.

Ona je istakla da će informaciona era dovesti do pojave novih poslova i otvaranja novih radnih mesta, što otvara ogromne mogćnosti za žene.

Medjunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obeležava se u okviru akivnosti programa za implementaciju Nacionalnog akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne rvnopravnosti, uz podršku Ssvedske agencije za medjunarodni razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: