Vrhunac bahaćenja s našim novcem

Više od hiljadu potrošača do danas nije izabralo snabdevača strujom i zbog toga plaćaju struju skuplju 35 odsto jer su kod EPS-a na rezervnom snabdevanju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

13:36

Default images

Osim toga, ukupan dug 1.152 potrošača koji se trenutno nalaze na rezervnom snadbevanju strujom iznosi 2,5 milijarde dinara, kaže Željko Marković, direktor EPS Snadbevanja.

"Uglavnom se radi o javnim ustanovama i preduzećima u restrukturiranju koja će na rezervnom snadbevanju biti do kraja juna", rekao je Marković. Dakle, dug potrošača koji još nisu izabrali svog snadbevača narastao je do 2,5 milijarde dinara i to od 1. januara, kada je otvoreno tržište električne energije za kupce na srednjem naponu, a čak petinu neizmirenih obaveza EPS Snadbevanje potražuje od ustanova i firmi koje su na rezervnom snadbevanju.

Direktor preduzeća za energetsku efikasnost Slobodan Ružić kaže da je ovo veliki dug koji je nastao potpuno neopravdano, jer su, dodaje, mnogi navikli da ne plaćaju struju godinama, pa veruju da su i sada zaštićeni.

On kaže i da će sav neplaćeni dug otići na teret EPS-a, a posredno na teret ostalih potrošača kroz poskupljenje stuje.

U kojoj meri bi do juna ovaj dug mogao da se gomila, on nije mogao da proceni s obzirom da će, kako je naveo, javne ustanove, poput bolnica i škola izmiriti svoje obaveze.

"Od javnih institucija bi trebalo sve naplatiti jer je to u neku ruku državni dug. Kod preduzeća u restrukturiranju je sasvim druga priča jer oni niti mogu da plaćaju, niti privređuju, pa pretpostavljm da su šanse za naplatu tih potraživanja zanemarljivo male", zaključio je Ružić.

Marković još objašnjava da EPS Snadbevanje snabdeva strujom na komercijalnom tržištu 2.873 potrošač, dok je 1.152 potrošača na rezervnom snadbevanju. U odnosu na njihov dug od dve i milijarde dinara, privreda i građani, navodi Marković, duguju oko 13 miijardi dinara.

On kaže i da je procenat naplate od potrošača koji su na komercijalnom tržištu 90 odsto, dok je kod onih na rezervnom snadbevanju znatno manji, oko 60 odsto.

Pri tome kupci kojima EPS Snadbevanje isporučuje struju na rezervnom snadbevanju plaćaju 35 odsto skuplju električnu energiju u odnosu na one koji su izabrali to preduzeće kao svog snadbevača od 1. januara 2014. godine.

Vlada Srbije je produžila rok za rezervno snadbevanje do kraja juna kupcima koji do 1. marta nisu izabrali svog snabdevača strujom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: