EPS: Neko nas sistematski ruši

EPS je odbacio danas optužbe Ministarstva energetike da je u tom javnom preduzeću ugrožen javni interes i ocenio da je pozadina tih napada urušavanje EPS-a.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

10:46

Default images

"Molimo Ministarstvo energetike da ne naseda na pritiske lobističkih grupa koje hoće da destabilizuju EPS i pretvore ga u lak plen za privatizaciju", navodi se u saopštenju tog javnog preduzeća.

Ističe se da je zabrinjavajuće što već mesecima Ministarstvo energetike konstantno, unapred i bez čekanja na analize, bez ikakvog dokaza optužuje EPS i na taj način znatno otežava funkcionisanje najznačajnijeg sistema na otvorenom tržištu u Srbiji. "EPS je i ovog puta prinuđen da odbaci navode Ministarstva energetike jer posle optužbe da je EPS izazvao vremenske nepogode i prouzrokovao havarije u distributivnom sistemu u zapadnoj Srbiji, Ministarstvo energetike sada optužuje EPS da je direktno izazvao havariju na transformatoru u termoelektrani 'Kostolac B', piše u saopštenju.

Radna grupa Ministarstva energetike za sigurnost snabdevanja energijom saopštila je u sredu da je u EPS-u ugrožen javni interes i otpužila menadžement da je ostavio preduzeće bez osiguranja.

U EPS-u su istakli i da je apsolutna neistina da je EPS neosiguran, jer je za svu imovinu u svim delovima sistema ne vreme obezbeđeno osiguranje i da će šteta nastala na tom transformatoru biti nadoknađena od osiguranja.

"Menadžment EPS-a je i pored višemesečnih problema u realizaciji javne nabavke osiguranja obezbedio da se rizici i havarije otklone i osigurao je imovinu do okončanja tog postupka nabavke", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da nije propust menadžmenta EPS-a što ugovor za osiguranje nije zaključen, već je višemesečna procedura, koju Ministarstvo energetike naglašava, posledica podnošenja zahteva za zaštitu prava o kojima odlučuje Komisija za zaštitu prava ponuđača.

"Tenderski postupak za nabavku osiguranja je u potpunosti sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a Ministarstvo energetike ne bi smelo da osuđuje bilo koga bez uvida u dokumentaciju, dokaze i tendersku proceduru", naveo je EPS i pozvao Ministarvo da podnese krivičnu prijavu ako ima informacije koje ukazuju na nezakonitost.

EPS podseća da je u više navrata od Ministarstva energetike tražio pomoć u rešavanju problematike javnih nabavki, ali da je pomoć izostala. U saopštenju se navodi i da će komisije utvrditi razloge havarije na transformatoru u Kostolcu i da nije tačna trvdnja da je zbog tog kvara ugrožen javni interes.

"EPS ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispad ovog transformatora ne osete ni građani ni privreda i nijednog trenutka nije dovedena u pitanje sigurnost snabdevanja električnom energijom u Srbiji", nalgasio je EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: