Za eko standarde treba 10,5 mlrd €

Za proces adaptacije, odnosno primenu zakona u oblasti zaštite životne sredine u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, Srbiji će trebati 10,5 milijardi evra

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

19:31

Default images

"Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, u pregovorima sa EU je najteže, najzahtevnije i najskuplje, ali Srbija od njega može da napreduje", rekla je državni sekretar za zaštitu životne sredine Stana Božović.

Ona je podsetila da je Srbija dugi niz godina u ekonomskoj krizi i da će adaptacija u oblasti ekologije biti težak proces, ali će dati dosta mogućnosti da se Srbija unapredi i razvije u oblasti životne sredine.

Predsednica Ekologike Larisa Jovanović rekla je da skupovi o zaštiti životne sredine "osvešćuju ljude i omogućavaju razmenu iskustava, kao i pronalaženje metoda za rešavanje najbitnijih probleme čovečanstva od lokalnih ekoloških problema do ublažavanja globalnih problema zagađenja i adaptaciju na klimatske promene".

Stručnjaci, kako je rekla, navode da je potrebna hitna adaptacija na klimatske promene, jer je već kasno da se one spreče ili ublaže.

"Zbog toga se na rešenju problema mora multidisciplinarnio raditi, a adaptacija mora da se uradi za svaki sektor industrije", kazala je ona.

Na konferenciji, koju je podržalo Ministarstvo prosvete Srbije i koja se završava u petak, 25. aprila, biće predstavljeno 150 naučnih radova vezanih za održivu privredu i životnu sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: