Da li spojiti agrar i ekologiju?

Miladin Ševarlić ocenio je da spajanje resora poljoprivrede i zaštite životne sredine nije dobro, dok Milan Prostran smatra da je to logično rešenje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

17:32

Default images

Ševarlić koji je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije smatra da ta ideja nije dobra, jer je reč o oblastima koje su složene i najkompleksnije za pregovore sa EU.

"Zaštita životne sredine je šira oblast od poljoprivrede i bojim se da je poljoprivreda ovim praktično gurnuta u drugi plan", kazao je Ševarlić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, trećina zakonodavstva EU odnosi se upravo na oblast agrara, pa je harmonizacija domaćih sa propisima EU zahtevan posao.

Prostran koji je je agroekonomski analitičar rekao je Tanjugu da ima različtih iskustava u "belom svetu" i da se Ministarstvu poljoprivrede često dodaje i taj segment.

"Možda to ima smisla, jer će u okviru pregovora sa EU, i to poglavlja 11, 12 i 13, aspekt životne sredine biti veoma bitan i bolje da se on pregovara u okviru Ministarstva poljoprivrede nego van toga", naveo je Prostran.

Prema njegovom mišljenju, to je svakako bolja i prirodnija varijanta od "eksperimenata" kada je poljoprivredi dodavana trgovina.

"U okviru racionalizacije vlade, bolje je da se Ministarstvu poljoprivrede pridoda sektor životne sredine, nego da se mu se dodaju neki 'neprirodni sektori privrede'", istakao je Prostran.

U skupštinsku proceduru stigle su izmene zakona o vladi i ministarstvima a buduća vlada će imati 16 ministarstava, izjavio je ranije Tanjugu šef poslaničke grupe SNS, Zoran Babić.

Buduća Vlada Srbije će, kako je predloženo, imati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Oblast životne sredine je u prethodnoj vladi bila u okviru Ministarstva energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: