"Po zdravlje rizično 40% pesticida"

U Srbiji je registrovano oko 800 sredstava za zaštitu bilja, od čega je oko 40 odsto rizično po zdravlje ljudi, ocenila je SECPA.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

14:15

Default images

kako su objasnili predstavnici Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja, 40 odsto sredstava je nebezbedno jer su registrovani po zakonu iz 1998. godine, na osnovu minimuma dokumentacije.

Na insistiranje novinara, da se navedu proizvođači u Srbiji koji su registrovani na osnovu nepotpune dokumenatcije, predstavnici Udruženja SECPA nisu hteli da navode te podatke.

Novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, usklađen po standardima Evropske unije, donet je 2009., sa predviđenim periodom prilagođavanja do kraja 2013. Međutim on se, kako je navedeno na konferenciji za novinare, ne primenjuje ni danas.

Predstavnici udruženja SECPA, istakli su da se bez dovoljne dokumentacije za plasiranje sredstava za zaštitu bilja, na tržištu mogu naći proizvodi koji su štetni pa zdravlje, jer svako sredstvo sadrži i poznate i nepoznate "nečistoće".

Predstavnici SECPA su apelovali na predstavnike Vlade, da se u Srbiji zabrani prodaja i korišćenje onih sredstava za zaštitu bilja, koji su zabranjeni i u EU, kako bi hrana bila bezbedna, kao i da se pooštre kriterijumi pri registraciji.

Oni su naveli da su njihovi zahtevi da država napravi takav ambijent u Srbiji u kom će poljoprivrednici biti sigurni da kupuju sredstva koja su bezbedna za hranu koju proizvode.

Predstavnik SECPA Andrija Lilić naglasio je da nema ničeg štetnog u korišćenju sredstava za zaštitu bilja, i da bi godišnji prinosi u Srbiji bili za 40 odsto manji da se oni ne primenjuju, naglasivši da nije dovoljno da oni budu samo efikasni, već i bezbedni.

Udruženje SECPA okuplja vodeće svetske kompanije u oblasti sredstava za zaštitu bilja, a jedna od osnovnih aktivnosti članica je istraživačko-razvojni rad u cilju ispunjavanja najstrožijih standarada u oblasti registracije i primene sredstava za zaštitu bilja, radi ostvarivanja uslova za proizvodnju bezbedne hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: