Svako ceh da plati ili nema reformi

Za nešto što se isključuje odmah poput telefona i interneta uglavnom nađu se pare i kada se kunemo da smo švorc. Porez i struja mogu da sačekaju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

10:27

Default images

Postavlja se pitanje da li je redovno plaćanje svih računa prvi teret koji moraju svi građani da ponesu ako žele da najavljene reforme budu uspešne?

Kao građani smo često spremni da aplaudiramo kada se pomenu reforme. Ipak, kada saznamo da bi trebalo da počnu od nas, malo se ućutimo. Slično je i kada plaćamo račune. Kakav je to potrošač koji plaća samo ono na šta je primoran? Ekonomski analitičar Goran Nikolić rekao je da je to potrošač koji maksimizira svoju korisnost, koji se ponaša strogo utilitarno sa svog aspekta, ne gleda društvene interese. Prema njegovim rečima, to je nažalost slika većine nas, jer mi generalno posmatramo svoje interese.

U međuvremenu, država se zadužuje kako bi plaćala lekare, policajce, porodilje. Izgleda da je to vreme prošlo. Kako bi moglo da izgleda buduće?

Predsednik Privredne komore malih i srednjih preduzeća Milan Knežević rekao je da dobra država formira kvalitetnog pojedinca jer ga prisili, one koji to ne rade dobrom voljom i savešću da poštuju zakone države u kojoj živi. "Onda on postane savestan pojedinac, a onaj koji je nesavesan, na njega se primenjuju zakonska rešenja", kaže Knežević.

Građani su toga svesni. Oni koji su do sada uredno plaćali dažbine osećaju nepravdu jer su neplatišama umanjivani dugovi i opraštane kamate.

Republički zavod za statistiku nedavno je objavio podatak da su nam računi za mobilnu telefoniju gotovo istovetni računima za struju.

Mobilni redovno plaćamo. Struju ne. Možemo li očekivati od države da sprovede reforme, ako sami nismo spremni da podnesemo teret.

"Zato postoji progresivno oporezivanje i postoje socijalne karte, onaj koji ne može da plati, tu je država da zbrine njegov status, ali onaj koji ima da plati, mora odmah da plati. Na zapadu je nepojmljiva samo jedna stvar - da dugujete državi", kaže Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: