Palma: Evo kako smo uspeli

Između 2000. i 2004. godine, u Jagodini, gradu koji je nekada bio sedište moćne industrije i privrede, oko 14.000 ljudi izgubilo je posao.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 23.04.2014.

09:37

Default images

„Fabrika kablova“, u kojoj je nakada bilo angažovano 9.000 radnika, danas ih zapošljava gotovo četiri puta manje, mesna industrija „Juhor“ je sa hiljadu zaposlenih spala na 300, a „Jagodinska pivara“ sa 800 na 250. Potpuno su ugašena preduzeća „Minel“, „Pomoravlje“, „Palas“, „Morava“, „Resava“, „Budućnost“... Svako od njih hranilo je po više stotina, pa i hiljadu porodica.

Iako je strategija zapošljavanja dug i mukotrpan proces, isprobavaju se sve mere i recepti, pa se Jagodina polako reindustrijalizuje. "Napravili smo prvu industrijsku zonu u Srbiji i čekali tri godine, ali nijedan investitor nije čak ni pozvao, a kamoli došao, mada smo slali ponude u svet. Onda smo promenili taktiku i počeli da, sa još dvadesetak gradonačelnika, te više stotina privrednika, poljoprivrednika i studenata, obilazimo evropske gradove, kako bismo sami zainteresovali potencijalne investitore", tvrdi predsednik Skupštine grada, Dragan Marković Palma.

Najplodotvornija su, kako kaže bila putovanja u Italiju, pa su tako lane i ove godine postignuti dogovori o četiri ulaganja sa Apeninskog poluostrva. "I, tri su već sprovedena: „Andrea konfecioni“ proizvodi cirade, „Aunde“ automobilska sedišta, a „Mobil Turi“ kuhinje. Četvrta investicija je „Vibak“, a do kraja godine očekuje se početak rada i ruskog „Nort kartona“. Svi investitori su zadovoljni, pa to samo povećava šanse za dolazak novih", kaže Marković.

Za dobar posao, kaže, neophodno je da lokalna samouprava investitoru besplatno ustupi lokaciju i obezbedi mu neophodnu infrastrukturu, a presudan može biti i udeo države, kroz podsticajne mere poput subvencija za nova radna mesta.

Jednako je važno strancima predočiti sve pogodnosti koje im se ovde nude kako bi ostvarili svoj interes, pa uvek treba potencirati činjenicu da Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini sa Rusijom, Ukrajinom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom... Pored toga, kod nas je struja jeftinija nego na zapadu, niže su poreske stope i jeftinija je radna snaga.

Istovremeno, krah jagodinske privrede iziskivao je i usklađivanje socijalne politike sa novim okolnostima, pa grad ostvaruje mesečnu uštedu i do 10 miliona dinara tako što članovima Gradskog veća i upravnih odbora ne isplaćuje zakonske nadoknade, već se ta sredstva preusmeravaju onima kojima su potrebnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: