Posla će biti u ovim oblastima

Nova radna mesta naredne dve godine treba očekivati u auto-industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru, pišu “24 sata“.

Srbija

Izvor: 24 sata

Utorak, 22.04.2014.

14:47

Default images

Kako navodi ovaj list, budući premijer Aleksandar Vučić upravo je ove četiri oblasti postavio za ključne, jer će ih subvencionisati do polovine 2016. godine. Najavljeno je da će podsticaji biti deljeni po svakom novom radnom mestu, iznos će zavisiti od delatnosti, ali će ukupna suma biti veća nego ranije.

Procenjuje se da će uz smanjenje poreza za privrednike, kao dodatnu meru, posao dobiti oko 50.000 ljudi.

Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da bi građevinarstvo sa subvencijama u 2013. donelo dvaput brži privredni rast i da bi on, umesto 2,5, iznosio pet odsto.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, kaže za “24 sata” da subvencije jesu dobar način za privlačenje investitora, ali da nikako ne treba da budu jedine.

“Subvencije da, ali uz poboljšanje privrednog ambijenta. Potrebno je ukloniti barijere poput nepotrebnih propisa, komplikovane administracije, ali i doneti zakone koji bi omogućili lakše zapošljavanje“, kaže Vlahović.

On dodaje da se u okruženju rad na određeno nigde na ograničava na godinu dana i da se otpremina u slučaju otkaza nigde ne isplaćuje za sve godine staža.

Profesor na FEFA Mihailo Crnobrnja kaže da su subvencije bolje osmišljene nego ranije.

“Ima smisla subvencionisati delatnosti koje su državni prioriteti. I treba biti oprezan i ne dozvoliti da subvencije traju neograničeno jer bi to bilo pogubno po privredu“, kaže Crnobrnja za “24 sata”.

Automobilska industrija je u 2013. predvođena "Fijatom", postigla rast od 154 odsto. Poljoprivreda je ostvarila suficit od 1,2 milijarde dolara i za godinu dana povećala izvoz za 3,5 odsto. Ova strateška grana je pritom u ukupnom izvozu Srbije učestvovala sa 19,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: