Srbija "teška" 185 mlrd. EUR

Srbija je među retkim zemljama koje nemaju registar državne imovine, iako svaka nova vlada obećava da će gazdovanje imovinom biti jedan od prvih zadataka.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 22.04.2014.

12:54

Default images

Poslednji put to je rečeno prošle godine kada se Vlada rekonstruisala, međutim, kako sada stvari stoje, popis neće biti završen pre marta iduće godine, pod uslovom da nova Vlada namakne oko pola miliona evra za to.

A dok se ne utvrdi šta je čije, država pored velikog minusa u državnoj kasi daje ogromne pare za zakup prostora, dok, istovremeno, ima na hiljade praznih objekata koje bi mogla koristiti, iznajmiti i prodati. Direkcija za državnu imovinu procenila je njenu vrednost na oko šest milijardi evra, međutim, državni revizor Dragoslav Sretenović upozorava da je državna imovina nekoliko puta vrednija od zvaničnih procena. Prava vrednost znaće se kada bude završen registar državne imovine, a da bi se on okončao, svi koji koriste državnu imovinu moraće i da je prijave.

Potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić izjavio je da je, prema grubim procenama, vrednost imovine oko 185 milijardi evra - od poslovnog i stambenog prostora, praznih kasarni, ekskluzivnih lovišta, hidropotencijala...

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, na listi državnih nekretnina nalaze se ukupno 656.583 objekta (prednjače infrastrukturni - putevi, pruge, trgovi, ulice, energetski objekti, PTT objekti, 19 aerodroma...), 107.743 stana, 15.735 poslovnih prostora, 7.516 garaža, ali i 884.046 hektara poljoprivrednog zemljišta, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta na ukupno više od 2,6 miliona parcela...

Međutim, s obzirom na Zakon o javnoj svojini i Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, lista državnih nepokretnosti će se suziti.

Država će ostati bez dela imovine i zahvaljujući još važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, kojim je data mogućnost konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, sa naknadom ili bez nje. Ako je za utehu, procenjuje se da vrednost imovine u svetu koja nije pravno regulisana doseže više od 10 biliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: